Курти и Мустафа већ данас о новој влади: Ново поглавље, без лопова

© AP Photo / Visar KryeziuАлбин Курти у центру Приштине са присталицама
Албин Курти у центру Приштине са присталицама - Sputnik Србија
Пратите нас
Сви приштински медији данас се баве изборном победом опозиционих странака Самоопредељење Аљбина Куртија и Демократског савеза Косова Исе Мустафе, а приштинска „Коха“ констатује да је дошао тренутак да Аљбин Курти води косовску владу.

На основу прелиминарних резултата, Курти је добио око пет хиљада гласова више од кандидата ДСК, чији је кандидат за премијера Вјоса Османи.

Самоопредељење и ДСК су имали дуге и компликоване преговоре о формирању предизборне коалиције, а до договора није дошло, јер се нису сагласили ко би био кандидат за премијера — Курти или Османијева.

Они тада нису искључили могућност формирања постизборне коалиције, ако се, како је тада саопштено, договоре о кандидату за премијера.

Нови премијер

Курти се, додаје се, синоћ након првих прелиминарних резултата на централном градском тргу у Приштини, грађанима Косова обратио као нови премијер, и најавио да ће формирање нове владе почети већ у понедељак, односно данас.

„Морамо ставити Косово на пут развоја. Нашом победом завршава се ’одузимање државе‘. Очекује нас пуно посла. Нема непријатеља којих се бојимо“, поручио је Курти.

Најавио је да ће победа Самоопредељења отворити ново поглавље за Косово, да у влади коју буде формирао тај покрет неће бити места за лопове, а за оне који су били пре њих, казао је да ће бити процесирани, а можда и похапшени.

Посебно се похвално изразио о кандидаткињи ДСК за премијера Вјоси Османи, која је, према његовим речима, била инспирација многим женама да почну да се баве политиком, те најавио да ће она бити део његове владе.

Курти је поновио да ће са Демократским савезом Косова почети разговоре о формирању нове владе која ће, како је рекао, донети промене.

С друге стране, Османијева је, преноси лист „Зери“, рекла да ће ДСК о формирању будуће владе разговарати тек када буду избројани сви гласови. Све до тада, казала је, није спремна да прихвати пораз.

Не одбацујући могућност формирања владе са Самоопредељењем, Османијева је рекла да коначне изборне резултате очекује данас.

Пад Весељија

За медије је најзанимљивија тема пад Весељијеве ДПК, за који „Коха“ каже да је почео још од када је он преузео ту странку од Хашима Тачија, у мају 2016.

На парламентарним изборима у јуну 2017. ДПК је на изборе изашла у тзв. ПАН коалицији са АБК и Иницијативом за Косово, а њихова тадашња победа названа је „победом ратне коалиције“.

Приштинска „Коха“ пише и о поразу Алијансе за будућност Рамуша Харадинаја, која је поражена на овим изборима, а бољем резултату није помогло ни то што је као појачање узео СДП Шпента Ахметија.

Без гласова добијених поштом, коалиција АБК—СДП освојила је према првим прелиминарним резултатима 85.695 гласова, или 11,57 одсто гласова косовских грађана.

Наводи се, међутим, да Харадинај и Ахмети очекују да ће добити још гласова, а функционее АБК Бесник Тахири је изјавио да имају информације да је ова коалиција добила више од 15 одсто гласова, преноси Танјуг.

Истовремено, Социјалдемократска иницијатива, упркос оптимизму за победу коалиције са Асоцијацијом новог Косова и Странке правде, ризикује да не пређе праг, пише приштински дневник.

Према подацима ЦИК-а, од 95 одсто пребројаних бирачких места, ова коалиција прикупила је тек 4,95 одсто гласова.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала