Руски поглед на косовске изборе: Нико не жели компромис са Београдом

© Sputnik / Наталья Селиверстова / Уђи у базу фотографијаЗграда Министарства спољних послова Русије
Зграда Министарства спољних послова Русије - Sputnik Србија
Пратите нас
Мале су шансе да будућа косовска влада оствари неки продор у дијалогу са Београдом, ко год да направи коалицију од партија са најбољим изборним резултатима, оцењују руски експерти. Они сматрају и да у овом тренутку ни амерички председник Доналд Трамп ни Брисел немају разлога да гурају компромисно решење за Космет.

Катарина Ентина са Високе школе економије, одговарајући на питање какви су изгледи за обнову дијалога, ако лидер победничког Самоопредељења Аљбин Курти буде премијер, каже да је неопходна спремност будуће владе на формалан наставак преговора са Београдом, да би, технички гледано, резултати избора били признати као легитимни и од стране међународне заједнице.

Ентина подсећа да је укидање такси тражио не само Београд, већ и ЕУ и Вашингтон, али додаје да, чак и да се то догоди, то не значи аутоматски да ће наставак дијалога бити садржајан.

„Унапред је јасно да управо Самоопредељење не може да води дијалог који би подразумевао компромисно решење. Јасно је и да ће косовски парламент опет бити коалициони, другачији ни не може да буде. Али већ је чињеница да коалицију могу да чине само снаге које, полазећи од свог политичког програма, нису вољне да пристану на компромисна решења“, каже Ентина за Спутњик.

По њеном мишљењу, предстоји нови корак уназад у преговорима, када ће Београду рећи да је, авај, због радикализације политичке сцене на Косову, све мање уступака које међународна заједница може да обезбеди српским властима.

Кад је реч о америчким националним интересима, каже руска аналитичарка, јасно је да, с обзиром на унутарполитичке прилике у САД, Косово није приоритет.

„Трамп, који улази у следећи изборни циклус, тешко да ће заузети оштрију позицију у косовском питању, тако да ће следећих годину и по све остати како јесте. Европској унији је такође потребно да одуговлачи напредовање Србије ка техничком испуњавању захтева за чланство у Унији. Зато сада журба са решавањем питања Косова не иде у корист ни ЕУ ни Трампу, тако да ће дијалог бити чисто формалан и технички“, истиче Ентина.

Самоопредељење за „велику Албанију“

Александар Пивоваренко са Института за словенске студије Руске академије наука, коментаришући резултате избора, оцењује да, с обзиром на динамику из претходних изборних циклуса, они и нису изненађење, јер Демократска партија Косова и Демократска лига Косова у последњих 5 до 6 година бележе пад, док Самоопредељење јача.

На прошлим изборима Самоопредељење је, подсећа он, такође освојило највише гласова, али се на чудан начин нашло у опозицији, па се и сада намеће питање — хоће ли се то опет десити.

© AP Photo / Visar KryeziuАљбин Курти
Руски поглед на косовске изборе: Нико не жели компромис са Београдом - Sputnik Србија
Аљбин Курти

Пивоваренко констатује и да, када је реч о сличностима и разликама водећих странака косовских Албанаца, већина њих, макар теоретски, проглашава стварање „велике Албаније“ као један од циљева, с тим што неке то раде популистички, а друге озбиљније.

„Албански национални покрет је у таквој фази да управо сада има могућност да реализује свој национални програм, плус постоје међународне снаге које можда то подстичу или барем не ометају. Али Самоопредељење о томе говори најрадикалније. Све намерне провокације ове странке, као што је димна бомба у парламенту, имале су поруку да неће дати никоме ни педаљ албанске територије. Чак су у претходним изборним циклусима били спремни да због тога дају и неке антиамеричке изјаве“, наводи Пивоваренко.

Проблем је, каже руски стручњак за Спутњик, колико ће то поздравити САД и ЕУ, које су заштитници Косова, и колико се уклапа у планове међународних посредника улазак у владу партије са тако отвореним изјавама које се тичу преиспитивања граница.

„Стиче се утисак да су они пре склони да подрже мирољубивију Демократску лигу Косова, јер се њен представник Вјоса Османи, која је професор и правник, представља као најрепрезентативнији кандидат. Зато сматрам да ће формирање коалиције бити резултат интереса великих држава у том делу Балкана. За ЕУ је несумњиво фаворит Демократска лига Косова, која се приказује као доста умерена и спремна на преговоре“, сматра Пивоваренко.

Он додаје и оцену да су избори показали да за косовске Албанце национализам више није апсолутни приоритет и да људе ипак брину насушни проблеми, као што је подизање стандарда.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала