Турски политичар: Ступамо у рат и победићемо

© AP Photo / Baderkhan AhmadТурско војно оклопно возило током патроле у зони безбедности у Сирији
Турско војно оклопно возило током патроле у зони безбедности у Сирији - Sputnik Србија
Пратите нас
Заменик председавајућег владајуће турске Партије правде и развоја Нуман Куртулмуш рекао је да ће Турска победити у рату у Сирији.

Турски политичар је за телевизију „Хабертурк“ рекао да све што се догађа на северу Сирије представља питање националне безбедности за Турску.

„Намера Турске је апсолутно јасна. Никада се нећемо налазити у Сирији са намером окупације. Нећемо демонстрирати своје присуство залажући се за било коју етничку групу“, објаснио је Куртулуш. Он је додао да је циљ да се територија од 30 километара, о којој је председник Реџеп Тајип Ердоган говорио у Генералној скупштини УН, претвори у зону безбедности и осигура повратак сиријских избеглица.

„На крају, ступамо у рат. Стојимо лице у лице са ратом у којем ће, иако унутар одређених граница, ове територије бити очишћене од терористичких организација. Вољом Свевишњег, надам се да ћемо победити“, објаснио је Куртулуш, говорећи о могућој војној операцији Турске на северу Сирије.

„Хоће ли Сједињене Америчке Државе коначно сарађивати са Турском, најстабилнијом, најдемократскијом земљом на Блиском истоку, својим савезником, чија је популација 82 милиона, или ће преферирати партију Демократска унија, чији број милитаната варира између 5 и 10 хиљада“, наставио је турски политичар.

Он је напоменуо да сматра да се, након директиве америчког председника, неће повлачити предузети кораци.

Вашингтон је раније саопштио да америчка војска неће учествовати у војној операцији Турске на северу Сирије. У саопштењу Беле куће, објављеном након телефонског разговора америчког председника Доналда Трампа и његовог турског колеге Реџепа Тајипа Ердогана, наводило се да ће сада Турска бити одговорна за све борце ДАЕШ-а заробљене у последње две године, након што су Сједињене Америчке Државе поразиле терористичку групу у Сирији. 

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган такође је саопштио да америчка војска напушта север Сирије, где Турска планира да спроведе војну операцију против курдских формација.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала