Америка повукла војску са севера Сирије због планиране турске војне операције

© REUTERS / Handout .Америчка и турска војна возила током заједничке патроле на североистоку Сирије
Америчка и турска војна возила током заједничке патроле на североистоку Сирије - Sputnik Србија
Пратите нас
Сједињене Америчке Државе повукле су војску са севера Сирије због планиране војне операције Турске, изјавио је портпарол Пентагона Џонатан Хофман.

Он је нагласио да је војно присуство Сједињених Америчких Држава у Сирији при томе остало непромењено.

„Став Пентагона био је и остао такав да је стварање зоне безбедности на северу Сирије најбољи начин за одржавање стабилности. Нажалост, Турска је одлучила да делује једнострано. Због тога смо повукли америчке снаге са севера Сирије са пута потенцијалне турске инвазије како бисмо осигурали њихову безбедност. Тренутно нисмо мењали своје присуство снага у Сирији“, наводи се у саопштењу Пентагона.

Хофман је такође демантовао саопштења неких америчких медија да се председник Доналд Трамп није консултовао са шефом Пентагона по питању Сирије.

Турска је раније објавила о скором почетку операције против курдских формација које подржавају Сједињене Америчке Државе у приграничној територији Сирије. Сједињене Америчке Државе су изјавиле да неће учествовати у овој операцији и да ће, штавише, повући трупе из подручја могућих војних дејстава. 

Синоћ је турска авијација извела напад на базу курдских Сиријских демократских снага у сиријској провинцији Хасака. Министарство одбране Турске касније је саопштило да су у питању биле припреме за нову операцију на северу Сирије.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала