Како лети воз од Пекинга до Шангаја — усред Београда

© Sputnik / Александар МилачићВоз може да развије брзину и до 350 километара на сат а капацитет је 576 путника
Воз може да развије брзину и до 350 километара на сат а капацитет је 576 путника - Sputnik Србија
Пратите нас
Путнички возови на модернизованој и реконструисаној железничкој прузи Београд-Будимпешта, на чему ће поред руске радити и кинеске компаније, ићи ће 200 километара на час, а како изгледа вожња кинеским брзим пругама, захваљујући симулатору, уверила се данас премијерка Србије Ана Брнабић.

По отварању конференције Кине и 17 земаља Централне и Источне Европе, која је посвећена сарадњи у области иновација, Брнабићева, министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић и министар за науку и технологију Кине Ванг Џанг на Београдском сајму имали су прилику да укажу на постигнућа у области иновација.

Прво су представљена достигнућа српских и светских научника: Николе Тесле, Михајла Пупина и Милутина Миланковића, уз демонстрацију рада Теслиног калема, о чему је говорио сâм Тесла, односно робота његовог лика у природној величини.

Брнабићева се упознала са могућностима кинеских брзих возова које прави компанија „Чајна рејлвеј“, а посебно са системом за контролу возова који је практично њихов мозак, чиме ће бити опремљен модернизовани српски део железничке пруге Београд-Будимпешта.

© Tanjug / TANJA VALICПремијерка Србије Ана Брнабић седи за валаном симулатора вожње брзог воза, у пратњи кинеског минстра за науку и технологију Ванг Џанга и минстра Србије за иновације и технолошки развој Ненада Поповића
Како лети воз од Пекинга до Шангаја — усред Београда - Sputnik Србија
Премијерка Србије Ана Брнабић седи за валаном симулатора вожње брзог воза, у пратњи кинеског минстра за науку и технологију Ванг Џанга и минстра Србије за иновације и технолошки развој Ненада Поповића

Представљена су два модела „Ему“ воза. Оперативна брзина једног износи 350 километара на час, а другог, хибридног модела је у распону од 120 до 200 километара на час. Пуни се на два начина: користећи контактну мрежу и унутрашње сагоревање, али и помоћу батерија, тако да може да се прилагоди различитим спољним околностима.

Они се сада користе у Кини, а захваљујући симулатору, премијерка Ана Брнабић је имала прилику да испроба како изгледа управљање возом на линији Пекинг-Шангај.

„Хуавеј“ је представио интернет мрежу пете генерације (5Г), коју најбоље илуструје брзина преузимања података, која износи чак 1.046 мегабита у секунди. О каквој брзини је реч, најбоље говори упоредни податак. У Србији, која је према подацима сајта „Спид.тест“ у априлу имала најбржи фиксни интернет од свих држава Балкана, брзина преузимања била је 40,6 мегабита у секунди, а просечна брзина преузимања података преко фиксног интернета на светском нивоу износила је 58,66 мегабита у секунди.

Кина је представила најновије иновације и у области развоја паметних градова и индустријских паркова, али и домете у области роботике који су представљени на занимљив начин, плесом робота уз звуке популарних мелодија, па и Ужичког кола.

Србија се, између осталог, представила „Лалом“ и „Сосом“, двема хардверским платформама Института „Биосенсе“ из Новог Сада. Једна узима и анализира узорак земље, а друга лишћа, на основу чега се одређује здравље биљке, а на основу тога се закључује чиме је и у којој мери потребно третирати земљиште.

© Sputnik / Александар МилачићКинески роботи
Како лети воз од Пекинга до Шангаја — усред Београда - Sputnik Србија
Кинески роботи

Компанија „Онобајкс“, која ради пет година и има производњу у Београду и Чачку, представила се јединственим моделом бицикла, који изгледом подсећа на линију популарних мотора „Харли Дејвидсон“. У међувремену су почели и производњу електроверзије тог бицикла и прва серија је одмах распродата и то у Аустралију, Русију, Индију, Америку, Шведску, Швајцарску.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала