Научници откривају тајну космичких зрака ултрависоке енергије

CC0 / пиксабеј / Космос
Космос - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Велики међународни научни тим покренуо је једну од највећих опсерваторија гама зрака на свету. Захваљујући томе, гама зрачење и космички зраци екстремне енергије моћи ће први пут да се проучавају.

Истраживачи су то саопштили у чланку о нуклеарним инструментима и методама у области физике „Акцелератори, спектрометри, детектори и припадајућа опрема“.

Научници са Московског државног универзитета, Националног универзитета за нуклеарна истраживања у Москви, Универзитета у Иркутску и других водећих центара у Русији и Немачкој, припремају нове серије експеримената у два објекта опсерваторије ТАИГА: на свим станицама детекције ТАИГА-ХиСЦОРЕ и у новим телескопима ТАИГА-ИАЦТ, који омогућавају бележење слике зрачења и наелектрисаних честица које настају у интеракцији високоенергетског квантног гама са језгрима атома атмосфере.

Пошто се мерења у главним детекторима опсерваторије изводе ноћу без Месечеве светлости, а лети су такве ноћи ретке и кратке, експерименти се спроводе на јесен, зиму и пролеће.

​ТАИГА, јединствени систем инсталиран на 50 км од јужног врха језера Бајкал, заснован је на новој хибридној технологији за снимање опсежних атмосферских процеса генерисаних гама зрака. Поред черенковског зрачења, он може открити све главне компоненте ЕАС-а које настају у атмосфери приликом интеракције са космичким зрачењем.

„Систем је у фази примене. Повећава се број детектора различитих објеката и њихова детекција. Технике откривања, обраде и анализе догађаја се развијају, а карактеристике прецизности приближавају се планираним. То је неизбежна фаза постојања било ког великог експерименталног система“, каже Игор Јашин, професор на Институту за нуклеарну физику и технологију Националног универзитета за нуклеарна истраживања у Москви.

Према истраживачима, планови за непосредну будућност укључују монтажу трећег телескопа Черенков и повећање броја станица за откривање у објекту на 120 јединица на површини од једног квадратног километра.

Порекло космичких зрака (честице и убрзана језгра) једна је од највећих мистерија савремене науке, а њихово разјашњавање могло би човечанство да приближи стварању нових извора ултра високе енергије. На пример, Велики хадронски сударач, најмоћнији акцелератор на Земљи, има енергију убрзања честица милијарду пута мању од енергије свемира.

Од бескрајних оригиналних креација, научници се надају да ће проучавати процесе рађања и ширења високоенергетских гама кванти и да ће у будућности пронаћи честице мистериозне тамне материје за којим физичари широм света трагају .

Научни тим чине истраживачи Националног универзитета за нуклеарна истраживања МЕПхИ, Државног универзитета Иркутск, Московског државног универзитета Ломоносов, Државног универзитета Новосибирск, Државног универзитета Алтај, као и водећих истраживачких центара у Русији — Централни институт за нуклеарне студије и Институт за нуклеарне студије Руске академије наука и Немачка.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала