Синкјанг је унутрашња ствар Кине: Пекинг оштро одговорио Вашингтону због увођења нових санкција

CC0 / Unsplash/Raj Eiamworakul / Пекинг - град-домаћин Светског првенства у кошарци
Пекинг - град-домаћин Светског првенства у кошарци - Sputnik Србија
Пратите нас
Кина је уручила протест Сједињеним Државама због увођења санкција против осам кинеских компанија због наводног кршења људских права у Ујгурској аутономној области Синкјанг, саопштио је званични представник Министарства спољних послова Кине Генг Шуанг.

„САД су, под изговором да штите људска права, на списак додале Биро за јавну безбедност у Синкјангу, осам кинеских компанија, и увеле им ограничења. То је озбиљно кршење основних принципа међународних односа. Такве акције представљају и мешање у унутрашње ствари Кине и штете кинеским интересима. Ми их осуђујемо и изражавамо одлучан протест“, рекао је дипломата.

Синкјанг је у потпуности унутрашња ствар Кине и тамо нема ’проблема‘ са поштовањем људских права“, нагласио је Генг Шуанг.

„Позивамо САД да хитно исправе направљене грешке, укину своју одлуку и престану да се мешају у унутрашње ствари Кине“, указао је он.

Раније је саопштено да САД ставиле на „црну листу“ 28 кинеских државних и приватних организација и компанија због њихове наводне повезаности с насиљем над етничким Ујгурима у кинеској провинцији Синкјанг, где су муслимани већина. Међу забрањенима су и владине агенције, као и технолошке компаније специјализоване за опрему за надзор. Као разлог за увођење забране наводи се да су те организације умешане у кршења људских права у провинцији Синкјанг.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала