Спутњик сазнаје: Милорад Додик добија Орден Светог Симеона Мироточивог

© Sputnik / Дејан СимићМилорад Додик
Милорад Додик - Sputnik Србија
Пратите нас
Милорад Додик, српски члан Председништва Босне и Херцеговине и водећи политички лидер у Републици Српској, биће одликован вечерас Орденом Светог Симеона Мироточивог, ексклузивно сазнаје Спутњик.

Високо признање Српске православне цркве Додику ће бити уручено на свечаној академији поводом обележавања осам векова СПЦ у Сава центру у Београду.

Раније је потврђено да ће Орден Светог Саве бити уручен  председнику Србије Александру Вучићу.

„Веома сам поносан на чињеницу да је Свети синод, поред осталих одликованих, и мени доделио Орден“, рекао је Додик за Спутњик.

Он је нагласио да Српска православна црква у Републици Српској и Босни и Херцеговини функционише засебним животом, који има подршку народа као и структура власти. 

„Оно што смо ми учинили је поштовање историје. Једна од пет епархија које је формирао Свети Сава била је управо епархија која покрива Херцеговину захумску. Централни објекат је Саборна црква у Мостару, која је срушена у току рата 1992. године до темеља, и ми смо све учинили да ту цркву обновимо. Управо ћемо са завршетком тих радова обележити 800 година православља и Српске православне цркве на нашим просторима, и то ће бити у току идуће године“, рекао је Милорад Додик.

Наш саговорник каже да је пре два дана био на Шантићевој вечери поезије управо у објекту Саборне цркве у Мостару.

„Председник Србије је дао помоћ за изградњу, РС даје помоћ и потребно је само да се то временски уклопи. Ми ћемо низом манифестација пре и после тога и путем разних академија, које ће бити одржане у Бањалуци, Требињу и Источном Сарајеву, обележити 800 година аутокефалности, што је заиста важан датум. Он несумњиво указује на идентитет и не би се ни одржао српски народни идентитет да није било Српске православне цркве. Био би изгубљен кроз многе окупације, агресије и ратове. Да није било СПЦ, изгубили бисмо језик, писмо и крсну славу, што заправо чини наш идентитет“, изјавио је српски члан Председништва БиХ.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала