Свечана академија поводом осам векова аутокефалности СПЦ (фото)

© PREDSEDNISTVO SRBIJEСвечана академија "Завет Светог Саве" у Сава центру
Свечана академија Завет Светог Саве у Сава центру - Sputnik Србија
Пратите нас
Поводом обележавања осам векова аутокефалности Српске православне цркве, у београдском Центру „Сава“ одржана је свечана академија под називом „Завет Светога Саве“.

Свечаности, поред патријарха Иринеја, присуствовали су и председник Александар Вучић, члан Председништва БиХ Милорад Додик, председница Скупштине Србије Маја Гојковић, премијерка Србије Ана Брнабић.

Присуствовали су и представници и чланови народних скупштина и влада Србије и Републике Српске, принц Александар Карађорђевић и принцеза Катарина, представници дипломатског кора, САНУ, представници традиционалних цркава и верских заједница, политичких странака, Универзитета, организација, друштвених и културних установа.

Патријарх Српске православне цркве Иринеј и председник Србије Александар Вучић, одлуком Светог архијерејског синода, одликовани су Орденом Светог Саве првог степена, док је српски члан Председништва БиХ Милорад Додик одликован Орденом Светог Симеона Мироточивог.

© PREDSEDNISTVO SRBIJEСрпски патријарх Иринеј и председник Србије Александар Вучић одлуком Синода СПЦ одликовани су Орденом Светог Саве првог степена.
Свечана академија поводом осам векова аутокефалности СПЦ (фото) - Sputnik Србија
Српски патријарх Иринеј и председник Србије Александар Вучић одлуком Синода СПЦ одликовани су Орденом Светог Саве првог степена.

Орден Светог Саве првог степена је највише признање Српске православне цркве, којим се одликују духовна и световна лица за посебне заслуге за цркву, на духовном, образовном и хуманитарном пољу.

Патријарху СПЦ орден је уручио митрополит Дабробосански Хризостом, који је истакао да је Иринеју орден додељен за „дугогодишњи предани архипастирски рад и мудрост и одговорност показану на трону предстојатеља СПЦ“.

Највише црквено признање председнику Вучићу и Милораду Додику уручио је патријарх Иринеј.

Патријарх: Србија је пре Вучића била озлоглашена

Патријарх Иринеј је истакао да му је част да председнику у име цркве додели највеће црквено одликовање, што, како је рекао, црква чини са пуно разлога и оправдања.

„Да не помињемо све што неуморно чини и ради. Он је учинио велика дела, не само за наше време и прилике, већ за читаву Србију и њену будућност“, рекао је патријарх Иринеј, пренео је Танјуг.

Како је навео, пре председника Вучића Србија је била озлоглашена земља међу земљама Европе и шире, земља геноцида, како су нас представили „пријатељи“ који су сва своја недела приписали српском народу, а српски народ се нашао у једном положају у каквом је мали број народа могао да буде.

„Председник је отворио путеве Србије у Европи и свету. Данас, после његовог труда, о Србији се говори и мисли на други начин. Увиђају људи да није то та Србија коју свет зна. До Вучића, Србија је каскала у свом животу. Његовим трудом и радом, отварањем према свету, покренула се сва привреда у Србији. Кренуло се великим кораком напред“, рекао је српски патријарх.

За то је, подвукао је, потребно много жртве, државничке мудрости и много смисла да се српски народ отвори према свету.

„Кажу неки злонамерно да ће Вучић издати Србију. Ја њих питам — који је доказ, чиме то сведочите? Видите ли колико се човек бори? Да је хтео да изда, могао је то одавно, али он се бори да очува свој народ на КиМ, на светој нашој земљи“, нагласио је поглавар СПЦ.

На почетку свечаности епископ нишки Арсеније прочитао је поруке патријарха Иринеја из посланице поводом обележавања 800 година аутокефалности СПЦ.

Свечана академија се одржава у оквиру централне прославе јубилеја СПЦ, а на њој ће у песми, слици, драми бити дочарани важни догађаји везани за добијање аутокефалности и за сâм живот Светог Саве, првог српског архиепископа.

Централна прослава јубилеја СПЦ у Србији почела је у недељу литургијом у манастиру Жича, уз присуство пет хиљада верника.

Вучић: Орден ме обавезује да се још више борим за Србију

Председник Вучић је рекао да га Орден Светог Саве којим је одликован обавезује да ради још више и да се још снажније бори за Србију и њено јединство.

„Да се борим за Косово и Метохију, али и подршку нашем народу западно од Дрине и Дунава, али и у Црној Гори и свуда где живи. Да после тога останем и постанем пролазан и привремен, уз наду да ће српство и србијанство постати једно и да ће истина победити лаж“, поручио је он.

Вучић је, поводом доделе ордена, рекао да није у стању да опише шта осећа.

„Нисам му се надао, нисам га тражио, нисам га ни очекивао. Зато је и прва реакција на вест која ме је изненадила била да ћутим, свестан и величине самог чина и неочекиване части и сопствене, како би се то рекло, привремености, стања које сам сâм изабрао, свесно када сам одлучио да о свему и најдубљим ранама и нашим проблемима говорим истину“, рекао је Вучић.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала