Више од 1.300 Арапкиња хоће у свемир

© Фото : NASAБрод "Сојуз МС 12" укотвљен на Међународну свемирску станицу
Брод Сојуз МС 12 укотвљен на Међународну свемирску станицу - Sputnik Србија
Пратите нас
Уједињени Арапски Емирати планирају да у наредних три до пет година започну са припремама за лансирање осам сателита у орбиту, саопштио је генерални директор свемирске агенције УАЕ Мухамед ел Ахбаби.

„Данас су свемирски програм и свемирска индустрија УАЕ највећи у региону по броју сателита. УАЕ поседује 10 сателита у орбити којима управља, а тренутно радимо на још осам сателита. Припреме за лансирање могу почети у наредних три до пет година“, истакао је он.

Према речима Ел Ахбабија, тренутно у УАЕ постоје три оператера, који су власници сателита и који управљају њима.

Он је додао да су у последњих 25 година УАЕ уложили више од шест милијарди долара у свемирске активности.

Занимљиво је да су жене упутиле трећину захтева да постану астронаути од 4.000 колико их је стигло у свемирску агенцију УАЕ.

„Пријавило се 4.000 људи. Трећину пријава су упутиле жене“, нагласио је Ел Ахбаби.

Он је рекао да су два одабрана кандидата Хаза ел Мансури и Султан ел Нејади прошли интервјуе, медицинске прегледе и проверу научне обуке, које су спровели стручњаци из целог света.

Према речима Ел Ахбабија, УАЕ ће 2020. године донети одлуку о слању следећег астронаута у свемир.

„Сада смо концентрисани на мисију Ел Мансурија, његове научне експерименте и његов повратак у земљу. Нисмо донели одлуку о следећем кораку“, рекао је генерални директор.

Како је објаснио, Центар за свемирска истраживања „Мухамед бин Рашид“, који је ангажован на програму летова са посадом, сумираће резултате прве мисије и на основу тога ће донети одлуку о следећем лету у свемир.

Ел Ахбаби је такође рекао да УАЕ не планирају да стварају сопствену лансирну платформу за свемирске мисије, јер је то производ који се данас може купити.

Хаза ел Мансури, заједно са Русом Алексејем Овчињином и Американцем Ником Хејгом, вратио се са Међународне свемирске станице 3. октобра. Ел Мансури је прва особа из УАЕ која је полетела у свемир, као и први арапски астронаут који је посетио Међународну свемирску станицу. Он ће се ускоро вратити у УАЕ, након што прође медицинске прегледе.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала