Бугарска листа захтева за Скопље, међу њима и суочавање са „југословенском репресијом“

© AP Photo / Boris GrdanoskiТабла Северне Македоније
Табла Северне Македоније - Sputnik Србија
Пратите нас
Влада Бугарске је на седници одобрила услове под којима Северна Македонија може да рачуна на почетак преговора о приступању Европској унији, а све тачке су у ствари део договора о добросуседским односима двеју земаља који је потписан 2017. године, саопштила је министарка спољних послова Бугарске Екатерина Захаријева.

Према министаркиним речима, Бугарска захтева да Северна Македонија започне поступак рехабилитације жртава југословенских репресија, које су погодиле оне који су се изјашњавали као Бугари.

Поред тога, Скопље треба да одустане од било какве политике која је усмерена на признавање македонске мањине у Бугарској и да уклони све натписе на споменицима којима се подстиче мржња према Бугарској. Државне установе и медији такође морају да престану са говором мржње.

Заједничка комисија за историјска питања требало би да постигне договор о заједничким историјским догађајима и да направи јасну слику како ће се те информације појављивати у школским уџбеницима.

„Подржаћемо почетак преговора, али уз обавезно укључивање тих услова. Бугарска ће пристати на придруживање Северне Македоније само ако та земља буде испуњавала све критеријуме“, истакла је Захаријева.

Министар одбране Бугарске Красимир Каракачанов је рекао да само од Скопља зависи да ли ће преговори почети ускоро, или ће то бити питање будућности.

Он је такође још једном подсетио на важност очувања историјске истине.

„Чини им се да су са једне стране историјске чињенице, а са друге стране су политичке чињенице или измишљени аргументи. Од свега тога желе да направе неку средину. Не, у историји не може бити компромиса“, нагласио је Каракачанов.

Према његовом мишљењу, званично Скопље само одуговлачи и користи комисију како би лукавством доспело у ЕУ.

Каракачанов је изричит да Македонци неће моћи да се придруже ЕУ ако наставе са својом антибугарском политиком.

Нерешена историјска питања

Подсетимо, након потписивања споразума о пријатељству, добросуседству и сарадњи између Бугарске и Северне Македоније пре две године, са радом је почела заједничка комисија за образовна питања, чији је задатак да расветли моменте из заједничке историје Бугара и Македонаца.

Стране су успеле да се договоре о заједничком празновању цара Самуила, браће Ћирила и Методија и њихових ученика Климента и Наума, као и о томе како ће се информације о тим личностима представљати у школским уџбеницима у Бугарској и Северној Македонији.

Међу нерешеним споровима је и питање порекла револуционара Гоце Делчева, јер бугарска страна сматра да је он Бугарин, док Македонци инсистирају на томе да је Делчев македонске националности.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала