Кијев прекинуо повлачење снага са контакт-линије у Донбасу

© Sputnik / Стрингер / Уђи у базу фотографијаПредставници ОЕБС-а на контролном пункту Станица Луганска у Донбасу
Представници ОЕБС-а на контролном пункту Станица Луганска у Донбасу - Sputnik Србија
Пратите нас
Украјинска војска прекинула је повлачење снага и средстава у округу Золотоје у Донбасу, изјавио је портпарол Заједничког центра за контролу и координацију режима прекида ватре у самопроглашеној Луганској Народној Републици Михаил Филоњенко.

Договор о повлачењу снага постигнут је на састанку Контакт групе за Донбас.

„Према раније договореној процедури, Народна милиција (ЛНР) је сигналном белом ракетом у 12 часова по локалном времену обавестила украјинску страну о својој спремности да предузме мере за наставак повлачења снага и средстава, али за сада није било сигнала Оружаних снага Украјине о спремности за извршавање те одлуке“, рекао је Филипоњенко.

Патрола Специјалне посматрачке мисије ОЕБС-а дошла је на територију под контролом Кијева како би пратила повлачење снага. Међутим, ОЕБС је саопштио да Кијев до 13 часова (12 часова по средњоевропском времену) није лансирао ракету која сигнализира спремност за повлачење.

И представници самопроглашене Доњецке Народне Републике испалили су сигналну ракету која симболизује спремност да повуку снаге у рејону Петровског у Донбасу.

Према договору о повлачењу снага, који је постигнут на састанку Контакт групе за Донбас, повлачење је требало да се врши синхронизовано и под надзором мисије ОЕБС-а током три дана. План је био да стране 12. октобра да обавесте мисију ОЕБС-а о завршетку повлачења снага.

Украјинске власти су у априлу 2014. покренуле војну операцију против ДНР и ЛНР, које су прогласиле независност након државног преврата у Украјини у фебруару 2014. године. Кијев не признаје ДНР и ЛНР и сматра територије тих двеју република окупираним, а устаничке снаге терористичким.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала