Медведев пробао српско воће у Москви — стиже у Београд на ракију

© Sputnik / Александр Астафьев / Уђи у базу фотографијаПремијер Русије Дмитриј Медведев
Премијер Русије Дмитриј Медведев - Sputnik Србија
Пратите нас
Србија је земља партнер на најзначајнијем сајму пољопривреде у Москви „Златна јесен“, који је почео данас, а српски штанд посетио је руски премијер Дмитри Медведев.

Након отварања сајма, Медведев и министар пољопривреде Србије Бранислав Недимовић су обишли српски штанд на којем је представљено осам српских компанија — „Златиборац“, „Карнекс“, „ПДМ Агро-фрут“, „Сирмијум фрут“, „Агроексим“, „Премијер ракија“, Агро папук“ и Евро калем“.

Недимовић је информисао Медведева да изложено воће из Србије припада бесцаринском режиму који наша земља има са Русијом, додајући да ће крајем октобра и ракија бити део бесцаринског режима.

„Ово је воће из Србије које стиже на витрине ваших маркета“, рекао је Недимовић Медведеву током обиласка српског штанда.

Показујући Медведеву српско воће — јабуке, крушке, нектарине и шљиве, од којих се, између осталог, прави ракија, Недимовић је рекао:

„За десет дана, када будете у Београду, потписаћемо споразум о фитосанитарним мерама.“

„И у то име ћемо попити ракију“, са осмехом је одговорио Медведев.

Српски министар рекао је да ће крајем октобра Србија потписати споразум о слободној трговини са Евроазијским економским савезом (ЕАЕУ), који ће подразумевати и слободну продају ракије на тој територији.

Русија је значајан спољнотрговински партнер Србије, обим размене пољопривредно-прехрамбених производа између две земље је у сталном порасту, а о томе говори и податак да је укупна размена 2018. већа за 3,5 одсто у односу на размену 2017. године.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала