Трамп на пет начина може да зада ударац турској економији

© AP Photo / POOLРеџеп Таип Ердоган и Доналд Трамп
Реџеп Таип Ердоган и Доналд Трамп - Sputnik Србија
Пратите нас
Амерички председник Доналд Трамп запретио је да ће „уништити“ турску економију, уколико буде сматрао да је Турска прешла меру у Сирији.

„Као што сам пре рекао, понављам и сада, ако Турска учини нешто што ја, својом великом и неупоредивом мудрошћу, сматрам да прелази границе, у потпуности ћу уништити турску економију (то сам већ радио!)“, написао је Трамп на свом профилу на Твитеру.

Ово није први пут да САД прети Турској озбиљним економским последицама, мада то не може увек да застраши турског председника Реџепа Тајипа Ердогана, па тако Вашингтон није могао да утиче на турску набавку руских система С-400.

Међутим, Доналд Трамп има неколико економских полуга које би му могле помоћи да утиче на економију османске земље, објавио је портал „Вести финанс“:

  • лира;
  • државни дуг;
  • санкције;
  • тржиште челика;
  • војни трошкови.

Удар на лиру

Тржиште девиза једна је од најочитијих економских полуга коју би Вашингтон могао да користи за утицај на турску економију, јер га већ користи у другим земљама. Нарочито, САД могу покренути медијску кампању против Турске, због чега би шпекуланти почели да се ослобађају турске лире, доприносећи паду лире према долару.

Овај алат може озбиљно да утиче на турску економију, јер је Турска увозник нафте и да би је купили, потребни су јој долари. Што је лира јефтинија, то ће Анкара морати више да потроши како би купила нафту, што би довело до лошије финансијске ситуације.

„Тржиште турске валуте није толико велико. Америци неће бити тешко да обори лиру, ако турска Централна банка не предузме ванредне мере“, пишу аутори чланка.

Шпекулантске игре на тржишту

Шпекуланти су у стању да лако проузрокују колебања на тржишту обвезница у било којој земљи, док свет пролази кроз период финансијске нестабилности. Ове турбуленције могу проузроковати озбиљне економске проблеме држави која позајмљује превише страних ресурса. Није тајна да, када се повећају колебања на тржишту, трошкови потребни за отплату дуга се обично повећавају.

„Ако се проблему дода и ослабљена валута, општа ситуација се може претворити у праву ноћну мору турских власти“, сматрају руски новинари.

Санкције, омиљена казна Сједињених Држава

САД се такође могу окренути свом омиљеном оружју, санкцијама, да задају тежак ударац турској економији. Вашингтон је више пута користио ову методу да савија друге земље.

Амерички сенатор Линдзи Грејем већ је запретио Анкари санкцијама, наглашавајући да ће сваки упад Турске на север Сирије бити ноћна мора за регион и за интересе америчке националне сигурности.

„Конгрес ће реаговати применом оштрих санкција према турској економији и војном сектору, у тренутку када бисмо морали заједно да сарађујемо на решавању заједничких проблема“, нагласио је.

Нека други раде прљави посао

Данас је Турска земља која највише извози челик у ЕУ. Теоретски, САД могу да забране земљама европског блока да развијају посао са Анкаром у овој области. У овом случају, европске компаније се могу уплашити могућности да буду погођене америчким санкцијама и могу да почну да траже алтернативе турском челику.

Након телефонског разговора са Ердоганом, Трамп је практично дао зелено светло турској операцији у Сирији и окренуо је леђа Сиријским демократским снагама, које су раније уживале америчку подршку. Корак који је предузео Вашингтон послао је сигнал својим савезницима — да америчка земља није поуздан партнер.

„Ако САД одлуче да поново подрже Курдe, Анкара ризикује да буде заробљена у сукобу у Сирији, што подразумева потребу за трошењем великих финансијских средстава. Као резултат, ове мере ће убрзати раст буџетског дефицита Турске“, закључује портал „Вести финанс“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала