Роскосмос патентирао свемирски брод који се маскира

CC0 / Pixabay / Сателит
Сателит - Sputnik Србија
Пратите нас
Руска свемирска агенција „Роскосмос“ патентирала је свемирски брод који може да промени облик уколико му се приближи страни шпијунски сателит, наводи се у објашњењу уз опис патента који је предат Савезној служби за интелектуалну својину.

„Овај проналазак пружа могућност смањења видљивости свемирског брода променом области рефлектујуће површине соларног панела“, пише у објашњењу.

Идеја „Роскосмоса“ је да направи соларне панеле који се могу трансформисати из равног стања у полулопту, смањујући на тај начин област рефлектујуће површине и укупну видљивост свемирског брода. То је неопходно како би се летелица маскирала за стране сателите-инспекторе који могу да прођу поред, а да не примете свемирску летелицу.

Комуникациони сателит Јамал 601 - Sputnik Србија
Русија развија систем заштите сателита од радиоелектронских уређаја

Када шпијунски сателит оде на безбедну удаљеност, соларни панели се поново шире.

„На тај начин техничка могућност реализације и практични значај соларних панела не изазивају сумње“, закључују аутори патента.

Сателити-инспектори су свемирске летелице које могу да се крећу у орбити, вршећи надзор са најмање могуће удаљености, бесконтактну техничку дијагностику и пресретање информација са других сателита.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала