Стефановић за Спутњик: Креће борба против снажне машинерије да стопирамо такозвано Косово

© Tanjug / Тања ВаличМинистар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић и директор полиције Владимир Ребић.
Министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић и директор полиције Владимир Ребић. - Sputnik Србија
Пратите нас
„Делегација Републике Србије, коју ћу предводити на Генералној скупштини Интерпола у Чилеу, бориће се до последњег тренутка да такозвано Косово не постане чланица ове професионалне полицијске организације.“

Oвако је Небојша Стефановић, потпредседник Владе и министар унутрашњих послова Србије, прокоментарисао за Спутњик вест да је Чиле, домаћин годишње Скупштине Интерпола, у последњи час одобрио учешће делегације Приштине на овом скупу који се одржава од 15. до 18. октобра.

„Борбом против чланства такозваног Косова Србија штити не само своје интересе, већ и међународно право и интегритет Интерпола. Не постоји ниједан правни, политички или полицијски аргумент који би оправдао евентуално чланство такозваног Косова. Напротив, таква одлука би произвела низ штетних последица и представљала би опасан преседан“, рекао нам је министар полиције.

Министар прецизира да би чланством непризнатог Косова у Интерполу било прекршено међународно право, затим Резолуција 1244 Савета безбедности УН, али и правила самог Интерпола, која јасно дефинишу да само чланице УН и посматрачи у УН могу бити чланови ове полицијске организације.

„На пољу глобалне безбедности морате се водити полицијским правилима и не смемо дозволити да полицијске организације политички одлучују да ли ће нека потерница бити прихваћена или не. У том случају би једна професионална организација постала политичка, не би се руководила искључиво законима. То би довело до још веће блоковске поделе унутар Интерпола и уместо одлука на бази правних и полицијских аргумената, имали би политичке одлуке“, каже Стефановић.

Он упозорава да би евентуално чланство такозваног Косова могло довести до злоупотребе базе података Интерпола, а постоји и оправдана бојазан да би се на монтираним потерницама нашли српски полицајци и војници који су деведесетих година учествовали у противтерористичким операцијама у нашој јужној покрајини.

„Људи који су се борили за своју земљу, постали би мета сатанизације и напада и изложени су прогону, где год да се крећу ван Србије. Са друге стране, на Србију би био вршен притисак да испоручи људе институцијама на делу своје територије, што је правни нонсенс.“

Стефановић у изјави за Спутњик закључује:

„Борба на Генералној скупштини биће тешка и уложићемо максималне напоре да спречимо снажну машинерију великих земаља у покушају да у међународну полицијску организацију приме такозвано Косово.“

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала