Договор о четири кључне слободе

© Tanjug / TANJA VALICЕди Рама, Александар Вучић и Зоран Заев (с лева на десно)
Еди Рама, Александар Вучић и Зоран Заев (с лева на десно) - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас, после трилатералног састанка са премијерима Северне Македоније и Албаније, да се данас разговарало у корист грађана све три земље, те да је циљ све тројице да се до краја 2021. године „границе наших земаља прелазе само уз личну карту“.

„Документ који ћете видети заснован је на слободи протока капитала, робе, услуга и људи, јер људи у нашим земљама заслужују бољи живот и мању незапосленост“, рекао је Вучић новинарима на заједничкој прес-конференцији и истакао је да је реч о кључним слободама, односно вредностима, које су међународно прихваћене, а промовише их ЕУ.

Истовремено је истакао да ће овај договор, осим грађанима, бољитак донети и економијама, односно привредама ових земаља.

„На наредном састанку, који ће се одржати већ 10. новембра у Охриду, три земље изаћи ће са најконкретнијим мерама“, најавио је председник Србије.

Вучић је након састанка са Зораном Заевом и Едијем Рамом истакао да је договорено да се, после напорног рада у ова два дана, учесници обрате кратко, не зато што немају шта да кажу, већ да би остала забележена суштина.

„Многи ће наш састанак у Новом Саду, граду познатом по духу толеранције, назвати револуционарним. Ово је био састанак од изузетног значаја за три земље, а за Србију несумњиво“, казао је он.

„Оно што је договорено је од велике користи, коју ће да имају наши грађани у све три земље, јер смо уверени да грађани заслужују бољу бољу будућност, виши животни стандард и неупоредиво нижу стопу неазпослености“, истакао је Вучић.

Реформама су земље, како је додао, дошле до извесног стадијума, а сада на нови начин, кроз успешније регулисање односа, заједнички ће деловати ка подизању привреде.

„Циљ је да до краја 2021. године направимо услове да уз личну карту пређете све наше границе“, поручио је Вучић, подсетивши да са Албанијом немамо још увек могућност путовања уз личну карту.

Изразио је уверење да ће на следећим састанцима бити договорена та могућност.

Рама: Региону потребно да иде напред, састанак драгоцен

Премијер Албаније Еди Рама поручио је данас, после трилатералног састанка са званичницима Србије и Северне Македоније у Новом Саду, да је региону очајнички потребно да иде напред и да је иницијатива, названа „мали Шенген“, отворена за све на Западном Балкану.

„Ово није састанак који се изненада десио и ја бих желео да вама појасним да он нема за циљ никакве ексклузивности, напротив, то је корак који је предузет да би се обезбедио опште инклузивни процес и у декларацији можете да прочитате да ми говоримо о шесторки са Западног Балкана током целог текста“, истакао је Рама.

Рама је рекао да отворена питања која постоје у самом срцу региона не би требало да спрече стране да се „сложе да се не слажу око неких питања“, као и да се договоре око онога што се тиче свих грађана.

Рама је захвалио Вучићу и Заеву на састанку, за који је рекао да је драгоцен и да ће имати значајан исход.

Он је рекао да су се председници договорили да подрже принципе заједничке декларације, чији наслов, како је рекао, говори све, а то је спровођење четири фундаменталне слободе ЕУ на регион Западног Балкана.

Заев: Балкан више није буре барута, већ регион мира и развоја

Заев је поручио да се, заједно са Србијом и Албанијом, покреће иницијатива о јачем регионалном повезивању и шаље порука да политички односи у региону постају једноставнији, да Балкан више није буре барута, већ регион мира, стабилности и економског развоја, 21. века, посвећен бољем животу.

Уверен је да ће уз помоћ ове иницијативе регион бити више поштован, конкурентнији у свету и привлачнији и грађанима Балкана да остану и живе у региону, и страним инвеститорима да праве планове на основу широког опсега наших ресурса.

„Имамо доста потенцијала које можемо да искористимо, а тако ћемо стећи и више поштовања од ЕУ“, рекао је он.

Он је позвао и друге са Балкана да се прикључе иницијативи, јер је, како каже, Балкан инспирација за унапређење сарадње.

„Морамо да уложимо много више у интензиван рад, а не да се задовољимо оним што је постигнуто до данас. Наш регион дефинитивно треба да унапреди сарадњу у погледу примене четири фундаменталне слободе — слободног кретања робе, услуга, радника и слободно кретање саобраћаја“, истакао је он.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала