Кампања без преседана: Бајден неће да победи Трампа него да га елиминише

© AP Photo / Ringo H.W. ChiuБивши амерички потпредседник Џо Бајден
Бивши амерички потпредседник Џо Бајден - Sputnik Србија
Пратите нас
Што су председнички избори ближи, то је борба између демократа и америчког председника жешћа. Након што су представници Демократске странке саопштили да ће покренути поступак за опозив Доналда Трампа због тврдњи да је тражио политичку помоћ од Украјине, Џо Бајден, демократски кандидат за председника САД, позвао је на опозив актуелног лидера САД.

Како јављају медији, Бајден је то учинио током најоштријег говора у којем је Трампа оптужио да је „прекршио заклетву, издао државу и починио дела због којих би требало да буде опозван“.

Овај потез некадашње десне руке бившег председника САД Барака Обаме, спољнополитички аналитичар и историчар Саша Адамовић не види као Бајденову намеру да победи свог противкандидата Доналда Трампа, већ да га елиминише из трке пре самих председничких избора.

„Кампања Џоа Бајдена не иде онако како се он надао и многи аналитичари предвиђају да ће, ако он буде противкандидат Доналду Трампу из Демократске странке, те изборе сигурно изгубити. Са друге стране, када је у питању корупционашка афера око Украјине и улоге његовог сина у њој, Бајден и те како мора да води рачуна о томе да се та исфабрикована афера не обије о главу и њему, с обзиром на то да је у време када је његов син био члан борда директора једне приватне гасне компаније, Бајден, као потпредседник у Обаминој администрацији, лично био задужен за Украјину“, примећује Адамовић.

Према његовим речима, Џо Бајден, суочен са неминовним поразом, заправо и није имао избора него да се придружи „лову на вештице“, како је Трамп назвао процес његовог опозива.

„Све оно што је Бајден у свом говору приписао Трампу, попут кршења Устава и издаје нације, можда може да се односи на њега самог. Наиме, врло је могућа кривица самог Бајдена и његовог сина у тој украјинској афери и заправо се бивши потпредседник бори на два фронта — покушава да свргне Трампа, али и да заштити себе и свог сина од онога што би могло да се покаже у истрази која ће се сигурно водити у Украјини“, сматра Адамовић.

Он подсећа да се председник Доналд Трамп од првог дана у Белој кући суочава са жестоком опструкцијом од стране америчке „дубоке државе“.

„Током последње три године његовог мандата буквално је сваког дана био на удару медија, Демократске странке, био је на удару Конгреса и суочавао се са опструкцијом буквално на свим нивоима. Врхунац је била она већ чувена истрага о наводној и никад доказаној вези са Русијом, која му је наводно помогла око кампање и омогућила му да постане председник Америке. Та истрага која је дуго трајала и у коју су уложени милиони долара на крају није могла да пружи доказе за своје, како се показало, бесмислене оптужбе“, каже саговорник Спутњика.

Он додаје да је, како се ближи крај Трамповог првог мандата и постаје јасно да он, због онога што је урадио у протекле три године, има велике шансе за реизбор, Демократска странка у очају решила да не чека нове изборе, већ да покуша оно што није могла кроз Милерову истрагу — да свргне америчког председника.

„Од самог почетка је јасно да Доналд Трамп није урадио оно што му се ставља на терет — да је наводно утицао на председника Украјине да истражи корупцију породице Бајден у Украјини, а то је и сам председник Зеленски демантовао. Наиме, прво се појавио један узбуњивач који је наводно имао сазнања из друге руке, па кад ни то није било довољно, онда се појавио други узбуњивач. Али, пошто је та прича толико танка и неуверљива, вероватно ће им требати и трећи, пети или десети узбуњивач“, закључује Саша Адамовић за Спутњик.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала