Макрон: Турска помаже ДАЕШ-у да поново изгради калифат

© AP Photo / Olivier MatthysПредседник Француске Емануел Макрон
Председник Француске Емануел Макрон - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Француске Емануел Макрон је изјавио да одлучно осуђује операцију Турске у Сирији и позвао Анкару да је оконча што је могуће пре.

„Турска заборавља да је приоритет међународне заједнице у Сирији борба против ДАЕШ-а и тероризма“, рекао је Макрон на конференцији за медије.

Он је нагласио да се појављује ризик од хуманитарне кризе за милионе људи.

„И ризик да се помогне ДАЕШ-у да поново изгради калифат. А хуманитарни ризик — то је одговорност коју на себе узима сама Турска“, додао је Макрон.

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган 9. октобра је саопштио да почиње операција „Извор мира“ на северу Сирије, усмерена против Радничке партије Курдистана и терористичке организације ДАЕШ. Турска авијација је истог дана бомбардовала град Рас ел Ајн и низ других сиријских градова на граници двеју држава.

Касније је био објављен почетак копненог дела операције. Према последњим подацима Министарства одбране Турске, војска је после почетка операције „Извор мира“ бомбардовала 181 циљ курдских формација на северу Сирије. Медији преносе да има жртава и рањених међу цивилима.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала