Пљуште осуде: Свет позива Турску да обустави војну операцију у Сирији

© AFP 2023 / BULENT KILICТурска војска
Турска војска  - Sputnik Србија
Пратите нас
Са свих страна света пристижу осуде упућене званичној Анкари због покретања војне операције на северу Сирије, а међу последњима су такве поруке послале и Шведска, Јерменија, Естонија и Јордан.

Шефица дипломатије Шведске Ан Линде оценила је да је у питању „неодговорна операција турских власти“ и позвала је Савет безбедности Уједињених нација да спречи даљу ескалацију конфликта.

Званични Јереван такође је осудио турску операцију на северу Сирије, будући да Јерменија сматра да ће она довести до погоршања ситуације по питању регионалне безбедности.

Јерменске власти додају и да посебно забрињава ситуација која се ствара по питању националних и религиозних мањина на том подручју.

Спољополитички ресор Естоније позвао је Турску да обустави операцију, како би се избегле жртве међу цивилима, уз оцену да ће она додатно погоршати већ крхку хуманитарну ситуацију у Сирији.

И министар спољних послова Јордана такође је осудио војну операцију Турске и затражио је да се она по хитном поступку обустави, како би се ситуација решила у оквирима међународног права.

Огласио се и званични Минск, који је позвао све стране да се придржавају договора у оквирима Астанског процеса, уз позив да се моментално покрене дијалог који би заменио било каква војна дејства.

Једино је из Катара стигла порука подршке, док је емир те земље Тамим бен Хамад ел Тани, током разговора са председником Турске Реџепом Тајипом Ердоганом, разговарао о јачању билатералних односа две земље, у светлу покренуте војне операције на северу Сирије.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала