„Победник“ скинут с постоља, на њему уочено чак 30 рупа од метака

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICПобедник
Победник - Sputnik Србија
Пратите нас
Симбол Београда, 1.000 килограма тешка бронзана статуа „Победник“, аутора Ивана Мештровића, спуштена је данас са постоља на Калемегдану, како би, после 91 године, била упућена на рестаурацију у атеље вајара Зорана Кузмановића у Смедереву.

Како је реч о врло сложеном послу, Горњи град Београдске тврђаве биће затворен за посетиоце до 13 часова.

Директорка завода за заштиту споменика културе града Београда Оливера Вучковић каже за Танјуг да је 3Д скенирањем споменика на њему уочено чак 30 рупа од метака.

„Иако пролазницима, које гледа са висине од 17 метара, делује недодирљиво, ’Победник‘ на себи носи трагове бурне историје. На стубу висине 13 метара већ дуги низ година од погледа шетача крије своје зубом времена нагрижено постоље“, казала је Вучковићева и додала да је Завод још 2. септембра почео са рестаурацијом, а урађена је потпуна рестаурација темељних зона.

„Победник“ је данас уз помоћ посебних машина и сајли спуштен са постоља.

„Симбол Београда одлази у Смедерево, у атеље вајара Зорана Кузмановића, где ће провести око три месеца, а комплетни радови на његовој рестаурације биће завршени у фебруару 2020. године“, казала је Вучковићева и додала да грађани не треба да брину, јер цео пројекат води институција која се већ 60 година бави заштитом споменика у Београду.

Данашња операција спуштања „Победника“ са постоља трајала је нешто дуже него што је планирано, јер су четири сајле, које су биле провучене кроз ноге статуе, биле прекинуте услед кородирања.

„Јако пажљиво смо уклонили бетон који се налази испод кружне бронзане плинте на којој стоји споменик. Срећни смо што је све испало добро“, казала је Невенка Новаковић, која води пројекат рестаурације „Победника“.

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZIC„Победник“ је данас уз помоћ посебних машина и сајли спуштен са постоља
„Победник“ скинут с постоља, на њему уочено чак 30 рупа од метака - Sputnik Србија
„Победник“ је данас уз помоћ посебних машина и сајли спуштен са постоља

Занимљив је податак да ће скулптура „Победник“ први пут бити привремено скинута и поново враћена када се заврши њена санација у атељеу вајара Зорана Кузмановића.

Споменик „Победнику“ подигнут је 1928. године на Горњем граду Београдске тврђаве поводом прославе десетогодишњице пробоја Солунског фронта.

Споменик чине бронзана мушка фигура, рад вајара Ивана Мештровића и постамент који је конципиран у виду дорског стуба са канелурама на високој коцкастој бази, ауторско дело архитекте Петра Бајаловића.

Историјат израде и подизања споменика трајао је у периоду од 1913. до 1928. године, мада прве идеје потичу из 1912. године, када се победом у Првом балканском рату у јавности почињу износити предлози за подизање споменика у Београду, у славу коначне победе Срба над Турцима.

Статуа „Победника“, по уметниковој замисли, требало је да представља централну фигуру монументалне композиције са фонтаном.

Предвиђено је да фонтана буде израђена од камена, са постаментом који су чиниле четири лавље фигуре, на чијим леђима је почивао овални базен. Из средишта фонтане уздизао би се мермерни стуб, на чијем врху је предвиђена фигура „Победника“.

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICСпоменик Победнику подигнут је 1928.
„Победник“ скинут с постоља, на њему уочено чак 30 рупа од метака - Sputnik Србија
Споменик Победнику подигнут је 1928.

Почетак Првог светског рата прекида радове на фонтани.

Као аустроугарски држављанин, Мештровић који је радио на фонтани, био је приморан да напусти Србију и одлази у Праг, где остаје до краја рата.

Након завршетка Првог светског рата, Мештровић се враћа у Београд са намером да заврши започет рад.

С обзиром да су се прилике промениле и да финансијска средства у том тренутку нису могла бити обезбеђена, Општина Београдска је желела да прекине сарадњу са Мештровићем и привремено обустави даље радове на изради споменика.

Из тога се рађа спор између Београдске општине и Мештровића.

У пролеће 1927. године питање овог споменика поново постаје актуелна.

Општина одлучује да скулптуру „Победника“ постави на Теразијама.

Међутим, након што су почели припремни радови на копању темеља за постављање споменика, београдска јавност се успротивила идеји постављања споменика на Теразијама са моралног, али и уметничког аспекта.

Једнима је сметало што је изливен наг мушкарац, другима то што не представља јунака Балканских ратова, а трећима то што нема националних обележја и што подсећа на старогрчке моделе.

Након дугих полемика, расправа и критика, одлучено је да скулптура добија своје место на платоу Горњег града Београдске тврђаве.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала