Тешка борба да Косово не уђе у Интерпол

© Wikipedia / Falk2Сантјаго де Чиле
Сантјаго де Чиле - Sputnik Србија
Пратите нас
Представници Србије спроводе низ активности на спречавању чланства тзв. Косова у Интерпол, изјавио је вечерас потпредседник Владе и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, уз оцену да је све неизвесно до дана гласања у Генералној скупштини те међународне полицијске организације.

Генерална скупштина Интерпола биће одржана у Чилеу, од 15. до 18. октобра, а Приштина је након два неуспеха ипак и ове године поднела захтев за чланство.

Стефановић је за РТС рекао да је циљ да се покаже да је позиција Србије исправна.

„Не можете нешто што је потпуно чисто, а КиМ је део Републике Србије по Резолуцији 1244 СБ УН, злоупотребљавати у једној полицијској организацији и дозволити да се они баве политиком“, рекао је Стефановић.

Додао је да представници Србије разговарају са државама које су раније гласале за чланство тзв. Косова у Генералној скупштини Интерпола.

„Желимо да још једном укажемо на све оно у шта чврсто верујемо, а то су полицијски, политички и правни разлози...“, каже Стефановић.

Подсетио је да су Интерпол основале УН, а да је 2016. године Генерална скупштина те међународне полицијске организације у Пекингу усвојила резолуцију у којој се јасно наводи да њихова чланица може постати само држава која је чланица УН или држава-посматрач.

„Косово то свакако није, ни једно ни друго“, рекао је Стефановић.

Министар је, опширно говорећи о својим активностима и активностима својих сарадника по том питању, рекао и да је све то рађено уз притисак великих сила.

Додао је да је један део српског тима већ у Чилеу, а да ће им се он прикључити за неколико дана, те да већ има најављене разговоре са бројним делегацијама земаља-чланица Интерпола и то ће, како је рекао, бити „последњи напор“ који наша земља може да учини да спречи пријем Косова у чланство.

„Знам да ће бити тешко и неизвесно до самог дана гласања, али верујемо да можемо да објаснимо да је позиција Србије изузетно исправна и чиста“, рекао је Стефановић.

Приметио је и да су приштинске институције овог пута имале другачију тактику, да су њихови представници мање говорили о томе у јавности и чинили све да оставе утисак да нису заинтересовани и да можда неће ни бити гласања о њиховом чланству.

Стефановић, међутим, тврди да ће гласања бити, те да је то само „тактика Приштине“.

Поручио је да ће се Србија трудити да, као и прошлог пута, у сарадњи са другим државама не дозволи да се понови пауза између гласања, која би, како је казао, могла да поквари његов исход у корист наше земље.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала