УН: Војна операција Турске у Сирији може да оживи ДАЕШ

Пратите нас
Војна кампања и ескалација насиља на северу Сирије могле би довести до поновног оживљавања терористичког покрета ДАЕШ, наводи се у саопштењу независне истражне комисије УН за Сирију.

„Свака нова војна кампања може довести до небезбедног стања и хаоса, ризичних околности у којима може доћи до оживљавања ДАЕШ-а“, наводи се у саопштењу.

Комисија у том погледу позива све стране које учествују у сукобу да обнове дијалог и обезбеде заштиту цивила за време војних операција.

Високи комесаријат УН за избеглице (УНХЦР) такође упозорава да би сукоб на северу Сирије могао да проузрокује и нове миграције стотине хиљада људи.

„Стотине хиљада цивила у северном делу Сирије тренутно је у опасности. Цивили и цивилна инфраструктура не смеју постати мете“, рекао је шеф УНХЦР Филипо Гранди.

Из Агенције за избеглице УН истичу да се ситуација за оне који су напустили своје куће због ратних дејстава погоршава због снижавања температуре у северним деловима земље.

УНХЦР позива све стране да се придржавају међународног хуманитарног права и да обезбеде несметан приступ хуманитарним службама до оних којима је неопходна помоћ.

Према подацима Агенције, тренутно око 5,6 милиона Сиријаца има статус избеглица због конфликта у земљи. Од тога 3,6 милиона Сиријаца живи у Турској.

Подсетимо, турски председник Реџеп Тајип Ердоган јуче је објавио да турска војска покреће операцију „Извор мира“ против Курда и терориста ДАЕШ-а на територији северне Сирије.

Одмах након тога, турска авијација је нанела ваздушне нападе на пограничне градове, а нешто касније је покренута и копнена операција.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала