Турска: У Сирији неутралисано скоро 460 припадника курдских снага самоодбране

© AFP 2023 / DelilL SouleimanАрапи и Курди беже након турског бомбардовања сиријског града Рас ел Ајн
Арапи и Курди беже након турског бомбардовања сиријског града Рас ел Ајн - Sputnik Србија
Пратите нас
Током операције „Извор мира“ на северу Сирије неутрализовано је 459 чланова Радничке партије Курдистана — Снага самоодбране сиријских Курда (РПК-ИПГ), саопштило је турско Министарство одбране.
„Укупан број терориста РПК/ПИД-ИПГ, који су неутрализовани током успешно спроведене операције ’Извор мира‘, источно од Еуфрата, износи 459“, наводи се у саопштењу турског Министарства.

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган је 9. октобра објавио да почиње операција „Извор мира“ у северној Сирији. Анкара је саопштила да су дејства турске војске усмерена против Радничке партије Курдистана и терористичке организације ДАЕШ. Турска авијација истог дана напала је град Рас ел Аин и низ других сиријских градова на граници двеју земаља.

Турска војска у близини границе са Сиријом - Sputnik Србија
Анкара: Од почетка војне операције у Сирији ликвидирано 415 терориста

Касније је објављен почетак копненог дела операције. Како је саопштило турско Министарство одбране, војска је након почетка операције „Извор мира“ извела напад на 181 мету курдских формација на северу Сирије, а медији су извештавали о жртвама и рањенима међу цивилним становништвом.

Сиријске власти су више пута осуђивале окупациону политику Турске на северу Сирије. Русија је саопштила да Турска треба да избегава дејства која би могла стати на пут решењу сиријског сукоба, који траје од 2011. године.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала