Украјински министар тражи од Европе да „притисне“ Русију

© Sputnik / Сергей Аверин / Уђи у базу фотографијаРазведение сил в Донбассе не состоялось
Разведение сил в Донбассе не состоялось - Sputnik Србија
Пратите нас
Украјински министар спољних послова Вадим Пристајко намерава да на састанку Савета министара спољних послова Европске уније позове партнере да „притисну“ Русију по питању решавања сукоба у Донбасу.

Према његовим речима, сада Кијев „предузима одређене прилично болне кораке, на које део друштва реагује протестима“. Пристајко је рекао да ове одлуке украјинских власти не би требало „само да висе у ваздуху“. Министар спољних послова нагласио је да се Европска унија мора заложити и подржати ове мере.

„Јер ако сада не притиснете Русију, ситуација ће се вратити у стање војног сукоба, то јест, ми ћемо поново почети да се штитимо“, рекао је Пристајко у интервјуу за „Укринформ“.

Он је напоменуо да Кијев такође очекује кораке од Москве „ка обнови успостављања суверенитета над окупираним Донбасом“.

Почетком октобра контакт-група за Украјину усагласила је „Штајнмајерову формулу“, која подразумева одржавање избора на територијама које не контролише Кијев у Доњецкој и Луганској области, према украјинском закону. После тога, ако посматрачи ОЕБС-а признају да су избори у складу са стандардима организације, на снагу ступа закон о специјалном статусу Донбаса.

Због потписивања „формуле“ у неколико украјинских градова одржавају се протести.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала