Ердоган Меркеловој: Или сте са нама или са терористима

© AP PhotoПредседник Турске Реџеп Тајип Ердоган
Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган је изјавио да је немачкој канцеларки Ангели Меркел у телефонском разговору предложио да бира између Турске и Радничке партије Курдистана, против које Анкара води операцију на северу Сирије.
„Разговарао сам телефоном са Меркеловом. Пре тога је немачки министар спољних послова најавио прекид продаје оружја Турској... Рекао сам Меркеловој: ’Погледајте шта каже ваше Министарство спољних послова. Да ли смо савезници у НАТО-у или сте узели терористичку организацију у НАТО, а ми не знамо за то? Веома чудан приступ. Јесте ли са нама или са терористима?‘“, изјавио је Ердоган за телевизију НТВ.

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган је 9. октобра објавио да почиње операција „Извор мира“ у северној Сирији. Анкара је саопштила да су дејства турске војске усмерена против Радничке партије Курдистана и терористичке организације ДАЕШ. Турска авијација истог дана напала је град Рас ел Ајн и низ других сиријских градова на граници двеју земаља. Касније је објављен почетак копненог дела операције.

Конвој турских оклопних возила на граници са Сиријом - Sputnik Србија
Меркелова позвала Ердогана на прекид операција у Сирији

Турско Министарство одбране је 12. октобра саопштило да су турска војска и сиријска оружана опозиција преузеле контролу над Рас ел Аином.

Сиријске власти су више пута осуђивале окупациону политику Турске на северу Сирије. Русија је навела да Турска треба да избегава дејства која би могла стати на пут решавању сиријског сукоба, који траје од 2011. године.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала