Путин: Иран, Израел и САД морају да разреше несугласице

© AP Photo / VAHID SALEMIНуклеарни споразум
Нуклеарни споразум - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Иран, Израел и САД треба да теже решавању несугласица, уз жељу да се обнове преговори о иранском нуклеарном програму, а Техеран је дужан да прати слово закона приликом испуњавања договора, рекао је председник Русије Владимир Путин.

Руски лидер је дао интервју телевизијским каналима „Ел Арабија“, „Скај њуз Арабија“ и „РТ Арабик“. Новинари су га питали какав је став Русије у вези с обнављањем преговора о иранском нуклеарном проблему у формату „5 + 1“, како би се тај споразум повезао и с балистичким ракетним програмом.

Путин је предложио да се о томе разговара искрено, како разговор не би био „сув“. Руски лидер је подсетио да постоји Свеобухватни заједнички план дејстава у вези с иранским нуклеарним програмом и да је Иран преузео на себе одређене обавезе. Постоје, међутим, и одређене противречности, рекао је руски председник.

„То су противречности између Ирана и Израела, Ирана и САД. И ја полазим од тога да је потребно тежити разрешењу тих противречности, тражити излаз из тих сложених ситуација“, рекао је Путин.

Он је указао на то да, ако међу земљама у региону постоје несугласице, онда о томе да ли Иран испуњава своје обавезе из нуклеарног споразума може да суди само неко ко је неутралан, професионалан и кога признаје међународна заједница.

„И такав судија постоји. То је Међународна агенција за атомску енергију. И она јавно, без устезања, директно говори о томе да Иран потпуно испуњава све своје обавезе“, рекао је Путин.

Преговори у формату „5 + 1“ су могући

Говорећи о преговарачком формату „5 + 1“ и ограничавању иранског балистичког ракетног програма, руски председник је истакао да су ракетни и нуклеарни програм две различите теме.

„То не значи да о тој теми не треба говорити, утолико пре што она изазива забринутост. Наравно да је потребно. Просто не треба мешати једно с другим, да се не би у корену сасекло оно што је већ учињено. Због тога сматрам да је такав разговор могућ, али то не треба да води уништавању већ постигнутих резултата“, рекао је руски председник.

Средином 2015. године „шесторка“ (Велика Британија, Немачка, Кина, Русија, САД и Фрацуска) и Иран објавили су да су потписали Свеобухватни заједнички план дејстава у вези с иранским нуклеарним програмом. Споразум је подразумевао укидање санкција Ирану у замену за ограничавање иранског нуклеарног програма.

У мају 2018. године САД су једнострано иступиле из тог споразума и обновиле санкције Ирану. Техеран је на то одговорио постепеним одустајањем од низа ограничења из Споразума.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала