Путин: Организација за безбедност Персијског залива добра идеја

© AP PhotoПерсијски залив
Персијски залив - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Русије Владимир Путин сматра да би оснивање организације за безбедност и сарадњу у зони Персијског залива било исправан потез, с обзиром на оштре противречности међу земљама у том региону.

„Што се тиче наше иницијативе за стабилизацију ситуације у зони Персијског залива, знате да смо пре неког времена иступили са инцијативом да се створи таква нека организација, у којој би биле заинтересоване државе, и Сједињене Америчке Државе, и Европска унија, и тако даље, с тим што би то била платформа за разматрање кризних ситуација и најосетљивијих питања. Неко ту идеју подржава, а неко је сматра преурањеном“, рекао је Путин у интервјуу телевизијским каналима „Ел Арабија“, „Скај њуз Арабија“ и „РТ Арабик“, уочи посете Ријаду.

Руски председник је истакао да, док год се не разјасни ко заиста стоји иза напада на саудијске нафтне објекте, нема смисла извлачити закључке о виновницима.

„Наш став остаје непромењен: пре него што се веродостојно не разјасни ко стоји иза те акције, нема смисла указивати на кривце“, рекао је Путин.

© AFP 2023 / STRINGERНафтно поље компаније Сауди Арамко
Путин: Организација за безбедност Персијског залива добра идеја - Sputnik Србија
Нафтно поље компаније Сауди Арамко

Он је навео да Русија нема никакве потврђене информације о томе шта се заиста догодило на нафтним објектима у Саудијској Арабији.

„Замислите, не знам. Одмах сам следећег дана питао и руководиоце Спољнообавештајне службе и руководиоце Министарства одбране. Не, ми то не знамо“, рекао је Путин.

Руски лидер је навео да му је председник Ирана Хасан Рохани током састанка рекао да Техеран нема никакве везе са нападом на Саудијску Арабију.

„Срели смо се сасвим недавно на маргинама међународног скупа. То је био Евроазијски економски савез“, рекао је Путин.

У ноћи 14. септембра у Саудијској Арабији су на нафтним постројењима „Сауди Арамко“ избили пожари, и то због напада беспилотних летелица. Касније су јеменски устаници Хути преузели одговорност за те нападе.

Амерички државни секретар Мајк Помпео је тада рекао да нема никаквих доказа о томе да је напад изведен из Јемена и оптужио је Иран да је то учинио. И бројне друге земље су саопштиле да је за напад одговоран Иран, који је негирао те оптужбе.

Земље Персијског залива ослушкују шта каже Русија

Руски председник је истакао да се Русија никада ни са ким не дружи против некога.

„Ми градимо билатералне односе, заснивајући их на позитивним тенденцијама у нашим контактима, не стварамо савезе у борби против некога“, рекао је Путин и додао да је Русија са Саудијском Арабијом и Уједињеним Арапским Емиратима „изградила изузетно топле партнерске, чак и пријатељске односе“.

Према његовим речима, Русија полази од тога да све земље блискоисточног региона желе да имају добре односе једне са другима.

„Разуме се шта је законито, а шта није законито, где су легитимни интереси, а где они прелазе неке границе — то је предмет расправе, наравно. Али да би смо разумели једни друге, да бисмо разумели нијансе и проблематична питања, потребан је дијалог“, рекао је руски председник.

Путин је истакао да је „Русија у веома добрим односима са свим земљама у региону — и са Иранцима, и са Саудијском Арабијом, и са Уједињеним Арапским Емиратима“.

© Sputnik / Алексей Дружинин / Уђи у базу фотографијаПутин на састанку с наследним принцом Саудијске Арабије Мухамедом бин Салманом
Путин: Организација за безбедност Персијског залива добра идеја - Sputnik Србија
Путин на састанку с наследним принцом Саудијске Арабије Мухамедом бин Салманом

„Улога посредника није најзахвалнија. Мислим да ни нашим партнерима у Ирану, ни у Саудијској Арабији нису потребни посредници... У овом случају ми можемо да пренесемо неки став од једних ушију до других. Али ја знам, лично познајем лидере тих земаља. Њима нису потребни савети и посредовање. Са њима се може само разговарати о пријатељству, у својству пријатеља може се тамо нешто формулисати, некакве идеје. И ја знам да они, будући да су паметни људи, ослушкују, анализирају оно што им говорим. У том смислу могли бисмо да одиграмо неку позитивну улогу“, додао је Путин.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала