ЕУ губи милијарде евра месечно због антируских санкција

© Depositphotos.com / WeyoЕвропски суд
Европски суд - Sputnik Србија
Пратите нас
Нешто више од половине укупног губитка због западних санкција сноси Москва, док остало отпада на земље које су наметнуле те ограничавајуће мере, пише немачки лист „Ханделсблат“, позивајући се на истраживање Матјеа Крозеа са Линањског универзитета у Хонгконгу и Јулиана Хинца са Института за светску економију у Килу.

Аутори истраживања су открили да трговински губици због санкција на месечном нивоу износе четири милијарде долара.

Истовремено, стручњаци извлаче „поражавајуће закључке“, из којих следи да 45 одсто губитака пада на плећа земаља које су увеле санкције Русији, пише лист.

Како се наводи, 92 одсто од укупног губитка које сносе земље које су увеле санкције Русији, отпада на Европску унију. Огроман део трпи и Немачка — 38 одсто или 667 милиона долара месечно.

Жито - Sputnik Србија
Пет година западних санкција — поклон за руску привреду

Осим тога, у истраживању Крозеа и Хинца се наводи да француске компаније нису успеле да надокнаде губитке које су претрпеле због санкција које је Запад наметнуо Русији.

Односи између западних земаља и Русије погоршали су се због ситуације у Украјини, где је 2014. године дошло до државног удара. Западне земље су оптужиле Русију за мешање у унутрашње ствари Украјине и увеле су санкције.

Москва је више пута негирала оптужбе, а као одговор на санкције предузела је одговарајуће мере.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала