Бугарски министар: Ердоган користи избеглице као монету за поткусуривање

© AFP 2023 / YASIN AKGULСиријске избеглице у Турској
Сиријске избеглице у Турској - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган вероватно неће заиста отворити границу за мигранте, сматра бугарски министар одбране Красимир Каракачанов.
„Мислим да он то неће урадити. Нема интереса да то уради. Он то користи као монету за поткусуривање како би добио више новца од Европске уније“, изјавио је Каракачанов за телевизију „Нова“.

Бугарски министар је подсетио на Ердоганове речи, када је он позвао Европску унију да се пробуди: он је тада рекао да је ЕУ обећала да ће за Турску издвојити шест милијарди евра за избеглице, а Анкара је на крају потрошила 40 милијарди долара.

„Односно они (избеглице) су само монета за поткусуривање за добијање већих средстава“, истакао је Каракачанов.

Осим тога, Ердоган неће хтети да се у потпуности компромитује, додао је он.

За њега је изузетно важно како ће ЕУ реаговати на његов улазак у Сирију, тако да он избеглице неће пустити, али ће их користити за застрашивање, објаснио је министар.

Турска војна операција у Сирији

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган је 9. октобра објавио да почиње операција „Извор мира“ у северној Сирији. Анкара је саопштила да су дејства турске војске усмерена против Радничке партије Курдистана и терористичке организације ДАЕШ. Турска авијација је истог дана напала град Рас ел Аин и низ других сиријских градова на граници двеју земаља. Касније је објављен почетак копненог дела операције.

Турско Министарство одбране је 12. октобра саопштило да су турска војска и сиријска оружана опозиција преузеле контролу над Рас ел Аином.

Сиријске власти су више пута осуђивале окупациону политику Турске на северу Сирије. Русија је навела да Турска треба да избегава дејства која би могла стати на пут решавању сиријског сукоба, који траје од 2011. године.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала