Две најјаче странке у Приштини не могу да поделе министарства, а гласови још нису избројани

Пратите нас
Девет дана од ванредних парламентарних избора на косовској територији изборни резултат још није званично саопштен, а две првопласиране странке — Самоопредељење Аљбина Куртија и Демократски савез Косова Исе Мустафе — договарају поделу министарстава и састав нове владе.

Према подацима Централне изборне комисије, преостало је да се изброји још око 19.000 гласова — 15.500 Албанаца с правом гласа који живе у иностранству и 3.500 гласова расељених Срба из централне Србије, чије бројање је прекинуто због наводног тровања само Албанаца у ЦИК-у с циљем да се дискредитује Српска листа, која је добила највише гласова од свих српских странака, пренео је Танјуг.

Данас је, међутим, званично саопштено да код тих чланова ЦИК-а нису пронађени трагови отрова.

Очекују се и резултати поновног пребројавања изборних гласова у 303 општине.

Према писању приштинске „Кохе“, две првопласиране странке се не слажу око броја министарстава која би им припала у будућој влади.

Позивајући се на своје изворе, овај медиј пише да ДСК не пристаје да буде у влади у којој би две странке имале исти број — по шест министарстава, већ за себе тражи ресор више.

Иначе, две победничке странке на протеклим изборима су у претходном мандату власти биле најутицајније опозиционе партије, а у изборној трци су, наводи се, представиле амбициозне програме и обећале реформе и виши стандард живота.

Самоопредељење, као левичарска странка, први пут се појављује као победник са највећим бројем гласова грађана са освојених 25,5 одсто, како су то показали први прелиминарни изборни резултати.

С друге стране, десничарска странка ДСК је на другом месту са, засад, 24,8 одсто освојених гласова бирачког тела.

Подсећа се да је ДСК већ на власти у приштинским институцијама, када је била у коалицији са ДПК.

Самоопредељење и ДСК су разговоре о коалицији водили и уочи избора, али нису успели да се договоре о кандидату за премијера.

Након избора, ти разговори двеју странака су обновљени, а према писању медија, ДСК жели да странка која има премијера има и мањи број министарстава.

Коалиција Пацоли—Љимај прешла цензус, имаће шест посланика

Две странке из досадашње владајуће коалиције на Косову и Метохији — Социјалдемократска иницијатива Фатмира Љимаја и Алијанса за ново Косова Беџета Пацолија, које су на изборима наступиле у коалицији — прешле су цензус од пет одсто и биће део косовског парламента, објавила је приштинска „Бота сот“, позивајући се на изворе из ЦИК-а.

Коалиција двеју странака је освојила је 5,4 одсто гласова и у парламенту ће, како се наводи, имати шест посланика.

АНК ће у парламенту представљати Пацоли и Мизејене Сељмани, док ће преостала четири посланичка места припасти Иницијативи, коју ће највероватније представљати Љимај, Весељ Краснићи, Арбересе Краснићи и Албулене Баљај.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала