Француска, Холандија, Шпанија и Белгија против преговора са Албанијом, упитна и Северна Македонија

© Sputnik / Маријана КолаковићЗаставе ЕУ и Француске
Заставе ЕУ и Француске - Sputnik Србија
Пратите нас
Савет министара општих послова ЕУ у Луксембургу расправља о отварању приступних преговора са Северном Македонијом и Албанијом у дебати која може имати шире последице за даљи ток процеса проширења у целини.

Француска је ставила до знања да не прихвата преговоре ни са једном од две балканске земље, тражећи претходну измену методологије приступних преговора и додатни извештај Европске комисије о реформама у Скопљу и Тирани, преноси РТС.

У пракси, тај став би могао да значи одлагање одлуке о преговорима најмање до средине следеће године, могуће и дуже, и то након што је одлука већ два пута одложена.

У документу достављеном другим земљама-чланицама, Француска тражи од Европске комисије да припреми нови приступ преговорима о чланству, како би они били мање технократски и како би могли да „назадују“ у случају да назадују реформе у земаљама кандидатима.

„Садашњи метод отварања и затварања поглавља не остварује дубоке промене које су потребне у овим земљама“, наводи се у француском предлогу, без прецизирања на који начин би се нови метод односио на Србију и Црну Гору, земље које су већ одмакле у процесу преговора.

Холандија уз Француску, Данска, Шпанија и Белгија против Албаније

Такав став Француске о Северној Македонији и Албанији подржава Холандија, док су све остале земље-чланице спремне да у овом тренутку отворе преговоре бар са једном од две земље.

Данска, Шпанија и Белгија су против отварања преговора са Албанијом у овом тренутку, позивајући се на недовољан напредак у реформама.

Према изворима из Европског савета, земље-чланице покушавају да утичу на Француску и Холандију да промене одлуку, наводећи да неће пристати на разговоре о промени методологије без одлуке о отварању преговора са Скопљем и Тираном, као и да би негативна одлука угрозила кредибилитет ЕУ и стабилност у региону.

Италија, Аустрија, Словачка, Мађарска, Чешка и друге земље залажу се за отварање преговора без одлагања.

Могуће „раздвајање“ европских путева двеју земаља 

Као могући компромис, дипломатски извори наводе „раздвајање“ Северне Македоније и Албаније, односно могућност да Скопље сада добије неку врсту условног зеленог светла, а да одлука о Албанији буде одложена за неки каснији тренутак.

Међутим, за сада нема сигнала да би Француска и Холандија пристале на такав сценарио.

Финска, као тренутна председавајућа ЕУ, припремила је нацрт одлуке данашњег Савета министара који укључује зелено светло за почетак преговора и за Северну Македонију и за Албанију, у нади да је могуће постићи компромис између различитих ставова земаља-чланица.

У супротном, одлуку о овом питању мораће да донесу лидери ЕУ на самиту крајем недеље у Бриселу.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала