Како је територија Русије „затворена“ за балистичке пројектиле?

© Sputnik / Денис Абрамов / Уђи у базу фотографијаРадарски центар
Радарски центар - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Русија гради нове радаре који представљају део јединственог система упозорења на ракетне нападе. Такви системи постоје само у Русији и САД. Како функционише тај вишестепени механизам?

У интервјуу за лист „Московски комсомолец“, заменик команданта Космичких снага Русије, генерал-мајор Игор Морозов говорио је о плановима за пуштање у погон нових радарских система за упозорење на ракетни напад на Русију.

Станице се граде на северу Русије, у близини Мурманска и Воркуте. Датум завршетка радова је предвиђен за 2022. годину. Још један моћни радар биће изграђен на Криму 2024. године. Прочитајте о каквом систему је реч и шта он може.

Све ракете лете ка Москви

Треба поћи од тога да систем за рано упозорење од ракетног напада постоји само у Русији и Сједињеним Америчким Државама (САД), док се у Кини тек прави. И у Русији, и у САД, процес стварања система за рано упозорење започет је још шездесетих година прошлог века. Главни задаци тог система су откривање лансирања балистичких ракета од стране могућих стратешких противника, одређивање степена претње и обавештавање руководства државе и команде стратешких снага о ракетном нападу.

За откривање лансираних ракета користе се вештачки сателити, ојачани одговарајућим оптичким сензорима који детектују температуру која се ствара приликом избацивања гаса из ракетног мотора током лансирања балистичког пројектила. На основу тих података одређују се приближна путања и домет лета и доносе се први закључци о нивоу претње.

CC BY-SA 2.0 / U. S. Pacific Command / Flickr / Амерички противваздушни систем "Патриот"
Како је територија Русије „затворена“ за балистичке пројектиле?  - Sputnik Србија
Амерички противваздушни систем "Патриот"

Након тога, активирају се радари за рано упозорење, који детектују било који летећи објекат на удаљености од неколико хиљада километара. Такав радар може да препозна и различите делове ракете — бојеве главе, елементе конструкције и у складу са тим може пратити и раздвајање бојевих глава по својим трајекторијама у случају примене интерконтиненталне ракете са индивидуалним навођењем. У случају Русије, информације о свим детектованим телима шаљу се са радара у јединствени командни центар космичких снага, као и штабу територијалног система противракетне одбране А-235, који је одговоран за одбрану Москве и централног региона.

Управо ту се налазе сви командни пунктови и штабови како стратешких снага, тако и свих оружаних снага земље. Основни задатак система противракетне одбране је заштита командних пунктова до момента доношења решења о узвратном нуклеарном удару. Главни циљ је одбијање ограниченог ракетног напада.

Руски систем за рано упозорење је последњих година детектовао сва лансирања метеоролошких ракета на северу Европе, као и тестирања севернокорејских ракета на Далеком истоку и израелских ракета у Средоземном мору.

Стварамо радар. Брзо.

Основу надземног дела система за упозорење на ракетни напад чини неколико великих радара серије „Вороњеж“, који спадају у радаре високе мобилности. Иза тог термина налази се таква конструкција која омогућава да се релативно брзо, за неколико година, инсталира радар на било којој равној површини. Зашто је то добро? Зато што је раније, током шездесетих и седамдесетих година прошлог века, сваки радарски систем за упозорење представљао темељну конструкцију направљену од бетона и челика, чија је изградња трајала знатно дуже.

У серији радара 77ЈА6 „ Вороњеж“ развијени су и постављени радари три типа: РЛС „Вороњеж-М“ у метарском распону таласних дужина, радар 77ЈА6-ДМ „Вороњеж-ДМ“, који ради у дециметарском распону, и радар повишене снаге „77ЈА6-ВП“ „Вороњеж-ВП“.

© Sputnik / Игорь Зарембо / Уђи у базу фотографијаТериторија радарске станице "Вороњеж ДМ" у Калињинградској области
Како је територија Русије „затворена“ за балистичке пројектиле?  - Sputnik Србија
Територија радарске станице "Вороњеж ДМ" у Калињинградској области

То је омогућило да се за свега неколико година реши питање комплетне замене система за упозорење на ракетни напад и контроле космичког простора новим савременим радарима. САД, Кина, Иран, Северна Кореја, Европа, Израел, Пакистан, Индија — све те зоне које су представљале опасност од ракетног удара биле су „затворене“ радарима за мање од дест година. Наравно, овде се не говори о државама које имају намеру да нападну Русију, већ да је зарад националне безбедности неопходно обратити пажњу на све државе које располажу стратешким балистичким ракетама.

Радари „Вороњеж“ обезбеђују откривање балистичких циљева (ракета, бојевих глава, сателита) на удаљености до 6.000 километара. Радари врше праћење и константно мерење координата откривених циљева, израчунавају њихове трајекторије и одређују врсту циља. Сви радари типа „Вороњеж“ могу преко модерних дигиталних комуникационих линија предавати информације о циљевима надређеним штабовима и сродним системима противваздушне и противракетне одбране.

„Затворити“ Запад

Изградња првог радара 77ЈА6 „Вороњеж“ почела је у близини села Лехтуси у Лењинградској области у мају 2005. године. Радар „покрива“ западни правац и контролише простор од Марока до Шпицбергена и источну обалу САД. Јасно је да, у крајњим деловима видног поља, због закривљености земљине површине, радар детектује само циљеве који се налазе на великој висини. Тај радар је 2009. коришћен у експерименталне сврхе, а 2012. године су га руске космичке снаге коначно ставиле у употребу.

После прве такве станице, у употребу је стављено још шест радара типа „Вороњеж“ у руским регионима. У току је изградња нових радара на северу, у близини Мурманска и Воркуте. Планирано је да се ти радари ставе у службу до 2022. године. Поред тога, донето је решење о изградњи сличног радара у близини Севастопоља, на месту бившег совјетског радара дугог домета „Дњепар“, који се већ неколико година не користи.

Оваква савремена мрежа радара, изграђена у последњих неколико година, обезбеђује потпуно „затварање“ простора око Русије и заштиту од било каквих неочекиваних рекетно-космичких изненађења. То представља огроман допринос у одржању мира и гаранцију откривања било какве ракетне агресије.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала