Откривено 15 заражених апликација у Гугл плеју

Апликације
Апликације - Sputnik Србија
Пратите нас
У „Гугл плеј продавници“ недавно је откривено 15 нових апликација које непрекидно приказују огласе у позадини уређаја, без знања корисника.

Стручњаци за интернет безбедност из „Сопхос лабса“ упозоравају да ће, након што те апликације буду инсталиране на ваш уређај, оне моћи да преплаве паметне телефоне стотинама огласа, било директно — на екрану, или у позадини.

Када корисник, неизбежно, покуша да избрише злонамерну апликацију, она мења сопствену икону, па тада личи на неку од уобичајених апликација за „Андроид“, преноси Б 92.

Једна од апликација — „Фри колс месиџис“, на посебно паметан начин спречава кориснике да је деинсталирају. Кад се први пут покрене, апликација показује поруку која каже да „програм није компатибилан са уређајем“. Обичним корисницима та порука може да звучи као да се апликација једноставно срушила или да не функционише, што овде није случај.

Решење у три потеза:

  1. Ажурирајте уређај најновијим софтвером. И „Гугл“ и „Андроид“ редовно шаљу ажурирања фирмвера како би се заштитили од тих ситуација.
  2. Инсталирајте добар антивирус софтвер који ће пружати сталну заштиту од нежељених апликација и штитити ваш уређај од штетних интернет страница које посећујете.
  3. Преузимајте само апликације са сертификоване „Гугл плеј продавнице“. Никада не преузимајте апликације са интернета или из продавница трећих страна.

После приказивања поруке, апликација директно повезује корисника са апликацијом „Гугл мапс“ у „Гугл плеј продавници“. То корисника доводи у заблуду да мисли да би „Гугл мапс“ могао да буде проблем.

И док се на компјутеру подиже „Гугл мапс“, злонамерна апликација мења сопствену икону како би кориснику онемогућила да је пронађе после повратка на почетни екран. Апликација ће се понекада „прерушити“ у „безбедносне копије или системске датотеке“ како би заварала корисника.

Остале штетне апликације користе исту тактику промене икона како би избегле откривање. Неке то раде после првог покретања, друге икону промене након неколико сати.

Иако је „Гугл“ већ уклонио свих 15 нежељених апликација из своје „плеј продавнице“, те апликације до сада је инсталирало више од 1,5 милиона корисника. Они би сада требало да их лоцирају и уклоне сами.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала