УН: Турска би могла бити одговорна за ратне злочине у Сирији

© AP Photo / Lefteris PitarakisСукоби на граници Сирије и Турске
Сукоби на граници Сирије и Турске - Sputnik Србија
Пратите нас
Турска би могла да буде позвана на одговорност за погубљења неколико курдских бораца и једног политичара, која је извела једна Анкари блиска оружана група, а та дела би могла бити окарактерисана као ратни злочин, упозориле су данас Уједињене нације.

„Позивамо турске власти да одмах покрену независну, транспарентну и непристрасну истрагу и да приведу одговорне од којих се неки могу идентификовати преко видео-снимака које су сами објавили на друштвеним мрежама“, рекао је портпарол УН за људска права Руперт Колвил.

Он је рекао да тај снимак показује како припадници групе Ахрар ел Шаркија, блиске Турској, врше погубљење тројице курдских заробљеника на ауто-путу између Хасаке и Манбиџа 12. октобра. Истог дана је убијен и курдски политичар Хеврин Калаф на истом путу и од стране исте групе, пренео је Танјуг.

Према речима Колвила, групне егзекуције могле би се означити као ратни злочини, преноси Ројтерс.

„Турска би као држава могла да се сматра одговорном за повреде које почине придружене групе, док год Турска над њима има ефективну контролу или над операцијама у којима се те повреде права догоде“, рекао је Колвил.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала