Асадова саветница: Могући преговори Сирије и Турске у Сочију

© AP Photo / Emrah GurelСукоби на граници Сирије и Турске
Сукоби на граници Сирије и Турске - Sputnik Србија
Пратите нас
У Сочију би могли бити одржани турско-сиријски преговори о ситуацији у вези с операцијом турске војске на северу Сирије, изјавила је саветница председника Сирије за политичка питања Бусејна Шабан.

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров је раније 16. октобра изјавио да Дамаск и Анкара треба да успоставе практичну сарадњу на основу Аданског споразума из 1998. године, а да је Русија спремна да подржи тај дијалог.

„Руски пријатељи су данас објавили да покушавају да организују турско-сиријски састанак за питања безбедности у Сочију. Ми смо то чули од Руса, немамо никакве контакте с Анкаром, са силом која окупира нашу земљу и разара је“, изјавила је Шабанова у интервјуу за телевизијски канал „РТ Арабик“.

Асадова саветница је додала да Дамаск поздравља повлачење америчких војника из Сирије, али да не жели да „америчког окупатора замени турски“.

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган је 9. октобра објавио да је почела операција „Извор мира“ на северу Сирије, усмерена против Радничке партије Курдистана и терористичке организације ДАЕШ.

Турска авијација је истог дана бомбардовала град Рас ел Ајн и низ других сиријских градова на граници двеју земаља. Касније је објављен почетак копненог дела операције.

Аутономна администрација територије на североистоку Сирије 13. октобра је саопштила да је са сиријским властима постигла договор о размештању сиријске армије дуж целе границе Сирије с Турском, како би пружила помоћ у одбијању напада турске армије и протурских групација.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала