Ђорђевић: Није касно за дораду предложеног закона о борачкој заштити (видео)

© Sputnik / Дејан СимићМинистар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић
Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић - Sputnik Србија
Пратите нас
Није још касно да се доради Предлог закона о борачко-инвалидској заштити, јер још није прошао међуресорну процедуру, изјавио је данас Спутњику министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, али је и оценио да су нереални захтеви ветерана који протестују испред зграде Председништва.

У Председништву Србије данас је одржан састанак делегације групе ратних ветерана који већ данима протестују у Пионирском парку са шефом кабинета председника Србије Ивицом Којићем и представницима Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања. Незадовољни решењима у предложеном закону, ветерани су саговорнике упознали са својим захтевима, а министар Ђорђевић је изјавио да још има простора да се интервенише на предложеним решењима, али и да протест није био начин да се искажу ставови.

„Данас су представници Министарства имали састанак са групом ветерана која протестује испред Председништва и на састанку су се чули њихови захтеви. Морам да кажем да је закон рађен у договору са 95 одсто борачких удружења. Биле су, такође, организоване јавне расправе и овај закон је прошао у 13 градова. Наравно да смо гледали да прихватимо све што је било битно, а знате инструкцију нашег председника да, када је у питању ова популација, ми као држава морамо да будемо одговорни и да видимо шта све можемо максимално да прихватимо, водећи рачуна управо о томе да су се они борили за нашу земљу и да као држава морамо да имамо посебан однос према њима“, нагласио је Ђорђевић.

© Министарство одбранеПрипадници 63. падобранске бригаде ГИФ1
Ђорђевић: Није касно за дораду предложеног закона о борачкој заштити (видео) - Sputnik Србија
Припадници 63. падобранске бригаде ГИФ1

Он је додао да су управо представници борачких удружења практично били творци предлога закона и промена које су мислили да он треба да садржи.

„Све те промене су унешене и морам да кажем да предлог закона још није прошао међуресорну процедуру. Он тек треба да иде на интерресорна мишљења и тек треба да иде у скупштинску процедуру. Ништа још није касно, али није начин да протестима дођете до неких својих решења“, замерио је министар групи ветерана која протестује.

Он је напоменуо да је увек било простора да на формалан начин уђу у процедуру и укажу на своје виђење закона и на своје сугестије.

„Ми смо данас на том састанку чули њихове захтеве и они су били поприлично нереални у овом тренутку, од тога да се признају неке националне пензије, до тога да свим грађанима који су се икада борили на простору СФРЈ Република Србија призна права која нису остварили у бившим југословенским републикама. У неким стварима су ишли до нереалности“, оценио је министар за Спутњик.

Он, међутим, сматра битним да ниједно право од оних које су ветерани имали и раније овим предлогом закона није умањено. Ђорђевић је подсетио да 40.000 њих сада прима разне борачке накнаде.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала