Ердоган: Турска није против сиријске контроле над Манбиџом

© AP Photo / Presidential Press Service Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган
Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган - Sputnik Србија
Пратите нас
Анкара се не противи контроли војске сиријске владе над Манбиџом, најбитније је да га напусте курдске формације, изјавио је турски председник Реџеп Тајип Ердоган.

„Улазак снага режима у Манбиџ за мене није превише негативан развој догађаја, јер на крају крајева, то је њихова земља. Међутим, за мене је важно да ту не остану терористичке организације. Питамо их: ’Хоће ли терористи остати или не?‘. сто то сам говорио поштованом (председнику Русије Владимиру) Путину. Ако чистите Манбиџ од терориста, молим вас да ви или режим то обезбедите“, рекао је Ердоган турским новинарима током повратка из посете Азербејџану.  

Према његовим речима, између 85 и 90 одсто становништво Манбиџа чине Арапи, а не Курди. Он је додао да се Турској обраћају локална племена и говоре: „Дођите и спасите нас“.

Аутономна управа територија на североистоку Сирије званично је 13. октобра објавила да је постигла договор са сиријским властима о распоређивању сиријске војске дуж читаве границе са Турском, како би пружила помоћ у одбијању напада турске војске и протурских група.

Манбиџ је велики град на северу Сирије у провинцији Алепу, који је донедавно био под контролом америчких снага и сиријских Курда.

Америчке санкције

Коментаришући америчке санкције због турске војне операције у Сирији, Ердоган је рекао да оне не брину Анкару и да ће операција трајати до испуњавања њених циљева.

„Наши циљеви су јасни, а што се тиче санкција не бринемо. Наш циљ је да потиснемо терористе на 32 километра од границе. Ради координације на терену преговарамо са Сједињеним Америчким Државама и Русијом. ИПГ (снаге самоодбране сиријских Курда) брзо губе положаје“, објаснио је Ердоган.

Турски председник казао је да је претходног дана разговарао са Трампом који му је рекао да прогласе примирје.

„Међутим, ми ни под којим околностима то нећемо учинити. Рекао сам му да ми такође ни у којем случају нећемо сести за преговарачки сто са терористичком организацијом. Рекао сам Трампу да нам пошаље своју делегацију и о свему ћемо разговарати“, прецизирао је Ердоган.

Раније је амерички председник Доналд Трамп потписао указ о увођењу санкција Турској због ситуације на североистоку Сирије, где је Анкара покренула офанзиву на курдске формације, које су савезник Сједињених Америчких Држава. Трамп је навео широк спектар могућих будућих санкција, укључујући и финансијске.  

Турска војна операција у Сирији

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган је 9. октобра објавио да почиње операција „Извор мира“ у северној Сирији. Анкара је саопштила да су дејства турске војске усмерена против Радничке партије Курдистана и терористичке организације ДАЕШ-а. Турска авијација је истог дана напала град Рас ел Аин и низ других сиријских градова на граници двеју земаља. Касније је објављен почетак копненог дела операције.

Министарство одбране Турске је 12. октобра саопштило да су турска војска и сиријска оружана опозиција преузели контролу над Рас ел Аином.

Сиријске власти су више пута осуђивале окупациону политику Турске на северу Сирије. Русија је навела да Турска треба да избегава дејства која би могла да стану на пут решавању сиријског сукоба, који траје од 2011. године.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала