Америчке дипломате нису имале право на посету Северодвинску и Неноксу

© Sputnik / Мария Плотникова / Уђи у базу фотографијаСеверодвинск
Северодвинск - Sputnik Србија
Пратите нас
Америчке дипломате које су удаљене с воза за Северодвинск нису имале право да посете тај град, као ни Ненокс, рекао је новинарима председник Градског савета посланика Северодвинска Михаил Старожилов.

„Страним држављанима је неопходна дозвола Федералне службе безбедности општине и града Северодвинска. За посету Ненокса потребна је специјална пропусница Државног централног морнаричког полигона Министарства одбране Русије. А ови грађани се нису обраћали Општини за дозволу“, рекао је Старожилов.

Он је подсетио да је до почетка деведесетих година Северодвинск био затворен за слободне посете, а да је затим постао град у којем странци бораве само уз препоруку.

У Северодвинску (40 километара од Архангелска) налази се центар за изградњу подморница „Севмаш“, у ком се граде најновије руске нуклеарне подморнице класе „Бореј“ и „Јасен“.

У селу Неноксу (на 12 километара од Северодвинска) налази се војни полигон, на којем се испитују најновији оружани комплекси.

Раније су медији објавили информацију да су тројица америчких дипломата удаљена с електричног воза ка Северодвинску, пошто су нарушили административна правила.

Портпаролка Амбасаде САД у Русији Ребека Рос је касније саопштила да су америчке дипломате у Ненокс путовале службено. Министарство иностраних послова Русије је саопштило да ће Москва упутити протестну ноту Вашингтону после овог инцидента.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала