Амерички званичник у Београду одговорио на питање да ли је Србија мала Русија

© Sputnik / Оливера ИкодиновићЗаставе Русије и Србије
Заставе Русије и Србије - Sputnik Србија
Пратите нас
Ангажман Русије у региону није увек у складу с визијом самих земаља на Западном Балкану, као ни са САД ни ЕУ.

То је изјавио директор Канцеларије Стејт департмента за јужну и централну Европу Дејвид Костеланчик.

„Верујемо да дугорочни интереси Русије у региону нису исти као онај који имају земље у региону и да не подржавају визију и циљеве, интеграције, побољшање стандарда, слободу медија, владавину права и друге вредности евроатлантске заједнице. Стратегија Русије коју видимо, јесте она којој смо присуствовали у Црној Гори, када су покушали да онемогуће сарадњу са евроатлантским институцијама“, рекао је Констеланчик новинарима у паузи Београдског безбедносног форума.

Он је навео да САД имају снажне билатералне односе са Русијом и да ће их увек имати, преноси „Б92“.

„Али, кад је реч о интересу земаља у Европи, посебно на Западном Балкану, надамо се да ће Русија моћи да увиди значај тешког рада које земље у региону предузимају у евроатлантским интеграцијама и како би постигле вредности и стандарде ЕУ“, рекао је он.

Упитан да ли види Србију као „малу Русију“ у региону, он је навео да Србија жели добре односе са САД, као и САД са Србијом, о чему говори и именовање два изасланика Метјуа Палмера и Ричарда Гренела.

Додао је да Србија, као и свака земља у Европи, има суверено право и обавезу да има добре односе са свим другим земаљама, укључујући Русију.

„Наставићемо да радимо са нашим српским пријатељима и партнерима, како бисмо ојачали односе са Србијом“, поручио је он.

Костеланчик је рекао да САД не гледају на Западни Балкан само као на место где постоје незавршена посла, већ у региону виде велики потенцијал који треба искористити и у томе желе да имају улогу.

Говорио је и о утицају Русије и Кине у региону, наводећи да „није сигуран“ да су кинеске инвестиције увек у дугорочном интересу земаља региона и да би оне свакако требало да „држе очи отворене“.

Што се тиче Русије, каже да њен ангажман и интереси у региону нису у складу с онима које деле САД и ЕУ, сматра Костеланчик.

САД не заузимају став по питању поделе или разграничења

„Сједињене Америчке Државе не заузимају став по питању разграничења или поделе Косова, то је питање које треба да реше Београд и Приштина“, сматра директор Канцеларије за јужну и централну Европу у америчком Стејт департменту Дејвид Костеланчик.

Он је на питање новинара у паузи Београдског безбедносног форума да ли би САД подржале разграничење и промену граница као могуће решење одговорио:

„САД не заузимају позицију по тим питањима, то су питања које Србија и Косово треба међусобно да реше“, додао је он.

Костеланчик је упитан да ли се улази у динамичнију фазу кад је реч о дијалогу Београда и Приштине, након што је и председник САД именовао свог изасланика за преговоре, рекао да постоји велика шанса за напредак.

Он је додао да су САД охрабривале косовску страну да укине таксе и да се поново ангажује у преговорима са Београдом.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала