Бела кућа о могућности учешћа Путина на самиту Г7

© Sputnik / Наталья Селиверстова / Уђи у базу фотографијаБела кућа у Вашингтону
Бела кућа у Вашингтону - Sputnik Србија
Пратите нас
Постоји могућност да председнику Русије Владимиру Путину буде упућен позив да учествује на самиту „Велике седморке“ 2020. године у САД, али на том скупу ће учествовати и лидери других земаља које нису чланице Г7, рекао је представник Беле куће Мик Малвејни.

„Ја ћу се, на пример, састати са Скотом Морисоном, премијером Аустралије... Ако ме питате може ли 'Велика седморка' да постане 'Велика осморка' – то није било разматрано. То не може да се догоди у кратком року“, нагласио је Малвејни.

Он је навео да ће самит Г7 бити одржан од 10. до 12. јуна 2020. у Мајамију, у хотелу „Трамп нешенел дорал ризорт“, који припада америчком председнику Доналду Трампу.

Г7 и Г8

„Великој седморци“ припадају Немачка, САД, Канада, Велика Британија, Јапан, Француска и Италија.

Формат је 1998. године проширен учлањењем Русије, али су након повратка Крима у састав Руске Федерације чланице клуба одлучиле да не дођу на самит у Сочију и уместо тога су се окупиле у Бриселу.

Крајем августа британски „Гардијан" је пренео да се Трамп посвађао с лидерима Г7 који нису прихватили његов став да је неопходно да се Русија врати у формат Г8. Америчког лидера подржао је само италијански премијер Ђузепе Конте. Немачка канцеларка Ангела Меркел је питање повратка Русије у клуб повезала с напретком у решавању украјинске кризе.

Председник Русије Владимир Путин је изјавио да је Москва спремна за дијалог и да не искључује могућност обнављања формата „Велике осморке“, али да то није само по себи циљ.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала