Кијев покушава да избегне спровођење „Штајнмајерове формуле“

© Sputnik / Тарас Лариохин / Уђи у базу фотографијаСедиште Организације за безбедност и сарадњу у Европи (ОЕБС)
Седиште Организације за безбедност и сарадњу у Европи (ОЕБС) - Sputnik Србија
Пратите нас
Украјинске власти измишљају додатне услове како би на крају избегле спровођење „Штајнмајерове формуле“ за Донбас, рекао је стални представник Русије при ОЕБС-у Александар Лукашевич током заседања Сталног савета ОЕБС-а.

Према његовим речима, претходне власти у Украјини нису у потпуности испуниле ниједну политичку обавезу коју предвиђа Мински споразум: није законски утврђен посебан статус Донбаса на сталној основи, није спроведена уставна реформа с новим елементима децентрализације, с Доњецком и Луганском није усаглашен модалитет локалних избора, а такође нису решена питања амнестије.

„Након што су преузеле ’штафету‘, изгледа да нове украјинске власти делују по принципу ’корак напред, два назад‘. Прво усаглашавају ’Штајнмајерову формулу‘, а онда изјављују да ће одлучити о судбини Донбаса, не узимајући у обзир мишљење његових представника. Видимо како под притиском радикала власти у Кијеву почињу да измишљају додатне услове, како би на крају избегли спровођење ове формуле“, рекао је Лукашевич.

Подсетимо, украјински председник Владимир Зеленски потврдио је да је Кијев потписао „формулу Штајнмајера“ и да ће бити направљен нови закон о специјалном статусу Донбаса, који ће садржати ту „формулу“.

Како је објаснио, „формула“ подржава одржавање избора по украјинском закону на територији коју Кијев не контролише, након чега ће на снагу ступити Закон о специјалном статусу Донбаса ако посматрачи ОЕБС-а констатују да су они одржани по стандардима ОЕБС-а.

„Штајнмајерова формула“, коју је формирао бивши председавајући ОЕБС-а, бивши министар спољних послова и актуелни председник Немачке Франк Валтер Штајнмајер, дефинише механизам за доношење закона о посебном поступку локалне самоуправе у одређеним деловима Доњецке и Луганске области, привремено на дан избора и на сталној основи након објављивања извештаја ОЕБС-а о изборним резултатима.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала