Пијаћа вода за све: Руски научници разрадили најновији систем за пречишћавање воде

© Depositphotos.com / RteeNattapongВода за пиће са чесме
Вода за пиће са чесме - Sputnik Србија
Пратите нас
Научници са Политехничког универзитета у Томску разрадили су компактне, економичне системе за пречишћавање воде, засноване на јединственој технологији, који ће помоћи у обезбеђивању воде за пиће у удаљеним насељима, саопштила је прес-служба Универзитета.

Према подацима УН, данас око две милијарде људи нема приступ чистој води за пиће. Да би се решио овај проблем, 2017. године је у Томској области формиран програм „Чиста вода“, у оквиру ког су 2019. године модернизовани системи за пречишћавање воде у региону.

Према речима научника са Универзитета, нова технологија ће омогућити да се пречишћена вода одмах достави у водоводну мрежу, а не да се шаље у велике станице за пречишћавање воде, као што је био случај раније.

Такав приступ је економичан када је реч о одржавању и реконструкцији мрежа и о раду великих станица за пречишћавање воде.

„Систем је јединствен због високе ефикасности ресурса, који значајно смањују потрошњу електричне енергије и воде, као и због компактности и прилагодљивости различитим изворним водама са различитим загађивачима. Поред тога, технологија је опремљена системом даљинског управљања и аутоматизацијом, заснованом на бази савремених система“, објаснио је Андреј Матвејев, главни инжењер пројекта из Научно-производне лабораторије „Чиста вода“ при Универзитету.

Како су оценили томски научници, за разлику од страних пандана, који су засновани на технологији пречишћавања коришћене воде, руски пречишћивачи воде троше много мање електричне енергије.

Поред тога, технологија за пречишћавање не захтева реагенсе, а свака станица за пречишћавање воде формира се за конкретне потребе насеља.
Сви системи су обједињени јединственим диспечерским системом, који омогућава да се свакодневно добијају информације о стању опреме и о потрошњи воде и електричне енергије.

Данас станице функционишу у разним областима Томске области, укључујући и северне регионе, у којима владају сурови климатски услови.

Десетине хиљада сељана је добило приступ пијаћој води. Стручњаци са Универзитета су уверени да се таква постројења за пречишћавање воде могу користити у свим земљама света са различитом климом.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала