Државна застава Сирије подигнута на граничном прелазу с Турском

© Sputnik / Мухаммад МааруфСиријска застава у Манбиџу
Сиријска застава у Манбиџу - Sputnik Србија
Пратите нас
Сиријски граничари су поставили државне заставе Сирије на прелазу Кобани (Ајн ел Араб) на граници с Турском.

Сиријска армија је ушла у град Кобани и распоредила снаге на пограничној линији 17. октобра, у складу с договором Дамаска и Курда.

„Сиријски војници су наша браћа. Ратовали смо за своје територије од 2011. године. Турци знају како се ми боримо. Са целом својом армијом они ни сада не могу да преузму мало село Рас ел Ејн. Ако Турци пожеле да нас нападну овде, са сиријском армијом ћемо одбити агресију два пута брже“, рекао је један од бораца курдских снага самоодбране.

Један сиријски граничар је рекао да су житељи Кобанија топло дочекали долазак војне колоне. „С курдским борцима су односи добри, ми смо сви Сиријци, неважно је да ли смо Арапи или Курди, наша заједничка дужност је да штитимо домовину од агресора“, додао је граничар.

Сиријска армија је 17. октобра упутила у правцу Кобанија колону артиљерије ради појачавања положаја на граници.

Аутономна администрација североистока Сирије раније је објавила да је постигла договор с Дамаском, према којем је сиријска армија дужна да заузме територије дуж северне границе ради одбијања „турске агресије“. Владине снаге су ушле у низ насеља у провинцији Рака и на северу Алепа.

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган је 9. октобра објавио да је почела операција „Извор мира“ на северу Сирије, усмерена против Радничке партије Курдистана и терористичке организације „Исламска држава“ (ДАЕШ).

Сиријске власти су осудиле окупациону политику Турске на северу Сирије, а Русија је саопштила да је неопходно да Турска избегава дејства која могу да стану на пут решавању сиријског сукоба који траје од 2011. године.

Ердоган и потпредседник САД Мајк Пенс 17. октобра су се договорили да се на 120 сати обустави турска операција у Сирији ради повлачења снага самоодбране сиријских Курда са границе с Турском. Пенс је саопштио да договор подразумева повлачење курдских снага и да ће САД допринети том процесу. Потпредседник САД је навео да се америчка војска неће враћати у ту област.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала