Кијев усвојио све законе о амнестији у оквиру Минских споразума

© Sputnik / Григорий Василенко / Уђи у базу фотографијаЗграда Министарства спољних послова Украјине
Зграда Министарства спољних послова Украјине - Sputnik Србија
Пратите нас
Украјина је усвојила све законе о амнестији у оквиру Минских споразума и почеће да их примењује после избора у Донбасу, изјавио је заменик министра спољних послова Украјине Василиј Боднар.
„Украјина је већ усвојила све законске акте неопходне за амнестију у оквиру правног поља, у контексту Минских споразума... Она ће моћи да се примењује тек након избора легитимних органа власти на окупираним територијама, тј. после поновног успостављања суверенитета Украјине. Одлуку о примењивању или непримењивању амнестије усваја суд“, објаснио је Боднар.

Према његовим речима, амнестија не укључује људе осуђене за оне злочине који се у складу са међународним законима сматрају ратним злочинима.

„Такође, под амнестију неће потпадати лица умешана у обарање малезијског ’боинга‘“, додао је он.

Самопроглашене Доњецка и Луганска народна република више пута су изјављивале да инсистирају на потпуној амнестији учесника сукоба у Донбасу.

Припадници оружаних снага Доњецке Народне Републике у близини села Петровско у Доњецкој области  - Sputnik Србија
Захтев Кијева да се распусте ДНР и ЛНР противречи Минском споразуму

Украјинске власти су у априлу 2014. покренуле војну операцију против Доњецке и Луганске народне републике које су прогласиле независност након државног преврата у Украјини у фебруару 2014. године.

Кијев не признаје ДНР и ЛНР и сматра територије тих двеју република окупираним, а устаничке снаге терористичким.

Питање решавања ситуације у Донбасу разматра се, између осталог, и на састанцима Контакт групе у Минску, која је од септембра 2014. године усвојила три документа који регулишу кораке за деескалацију сукоба. Међутим, и након споразума о примирју између сукобљених страна и даље долази до размене ватре.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала