Кина позива САД да се не мешају у послове других земаља

CC0 / Pixabay / Седиште Уједињених нација у Њујорку
Седиште Уједињених нација у Њујорку - Sputnik Србија
Пратите нас
Кина позива САД да престану да се мешају у послове других земаља под изговором да штите људска права, рекао је портпарол Министарства иностраних послова Кине Ген Шуан, коментаришући критику САД због избора Венецуеле у чланство Савета за људска права Уједињених нација.

Венецуела је 17. октобра током гласања Генералне скупштине УН уврштена међу 14 земаља које ће од 2020. до 2022. године бити у Савету УН за људска права.

Коментаришући ту одлуку, амерички државни секретар Мајк Помпео је на Твитеру написао да су „Кина и Русија гласале за то да се Николас Мадуро прими у Савет за људска права УН“ и оценио то као фарсу. Он је додао да Мадуро циљано гуши људска права сваког Венецуеланца.

„Примедбе САД немају никаквог смисла. Избор Венецуеле у Савет УН за људска права је резултат гласања Генералне скупштине УН, он одражава вољу међународне заједнице, то је законито и у складу с правом, а ако неко сумња у те резултате, мислим да сумња у ауторитет Генералне скупштине УН“, рекао је дипломата.

Ген Шуан је позвао америчку страну да „престане да политизује питање заштите људских права, да престане да користи људска права као изговор за мешање у унутрашње послове других земаља“ и упозорио да ће у противном то додатно угрозити имиџ и ауторитет САД и да ће наићи на противљење међународне заједнице.

Раније је током ове године врховни комесар УН за људска права Мишел Бачелет посетила Венецуелу, где се састала с представницима власти и опозиције. Она је у извештају након посете изјавила да су у тој земљи нарушена основна права и слободе, али је додала да је Венецуела спремна за сарадњу у сфери људских права. Председник Венецуеле Николас Мадуро је изјавио да је извештај „пун лажи, манипулација и нетачних података“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала