Прекинути разговори о Албанији и Северној Македонији — нема договора

© AP Photo / Olivier MatthysЛидери ЕУ на самиту у Бриселу
Лидери ЕУ на самиту у Бриселу - Sputnik Србија
Пратите нас
Европски лидери су јутрос прекинули разговоре, а да нису постигли договор о евентуалном почетку приступних преговора с Албанијом и Северном Македонијом.

Одлука је изостала упркос целоноћним драматичним разговорима, али и упозорењима да би одбијање нарушило репутацију ЕУ и довело у опасност регион Западног Балкана.

Скопље и Тирана су очекивали зелено светло за почетак преговора о чланству у ЕУ, што је процес који траје годинама. Посебно Северна Македонија која је чак пристала и на промену имена након постизања споразума с Грчком. Више европских званичника тада је јасно ставило до знања да би та земља требало да буде награђена приступним преговорима.

Међутим, сада Европска комисија, која води те преговоре, тврди да су обе земље испуниле све услове за добијање датума за почетак преговора.

Европски лидери су обећали да ће одлуку о Северној Македонији и Албанији донети до краја октобра, али су разговори до јутрос били безуспешни.

Тврд став Француске

Разговори лидера ЕУ о проширењу и процесу приступања Унији почели су нешто иза седам часова увече, а заједничког става није било ни након поноћи.

Иако велики број земаља ЕУ сматра да би требало почети приступне преговоре и са Албанијом и са Северном Македонијом, група земаља, међу којима су Холандија, Данска и Шпанија, залаже се за отварање преговора само са Скопљем, наводе извори са састанка.

Истовремено, Француска, Италија и Немачка одбацују идеју раздвајања почетка преговора Тиране и Скопља.

Француска се поред противљења отварању преговора са обе земље залаже и за промену методологије процеса приступања.

Питање проширења била је прва тачка разговора лидера током вечере у Бриселу, одмах након усвајања споразума о „брегзиту“.

Председник Европског савета Доналд Туск то питање уврстио је на агенду самита ЕУ након неуспеха европских министара да постигну консензус о новим корацима у приступном процесу Скопља и Тиране.

Представници Финске, која тренутно председава ЕУ, кажу да су земље-чланице разматрале све могуће опције, међу којима је и раздвајање почетка приступних преговора Северне Македоније и Албаније, како би постигле било какав напредак.

Француска је и том приликом остала при позицији да ни једна ни друга земља нису испуниле услове за почетак преговора, али и да цео процес приступања треба реформисати пре наставка интеграција земаља које желе да постану нове чланице Уније.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала