Песков о могућем позиву Русији на Самит Г7: Ништа није јасно

© AFP 2023 / DAMIEN MEYERЗаставе земаља-чланица групе Г7 на самиту у Бијарицу
Заставе земаља-чланица групе Г7 на самиту у Бијарицу - Sputnik Србија
Пратите нас
Коментаришући изјаву Беле куће о могућности позивања Русије на Самит Г7, портпарол Кремља Дмитриј Песков је рекао да за сада није јасно ко ће и у којем својству позивати Москву на тај форум.

На питање Спутњика да ли је Русија спремна да оде на Самит Г7 у својству госта, Песков је одговорио да све још остаје да се разјасни.

„За сада ништа није јасно — ко, како и у којем својству ће позивати Русију.“

Вршилац дужности шефа администрације Беле куће Мик Малвејни изјавио је раније да би Сједињене Америчке Државе хипотетички могле да позову председника Русије Владимира Путина на Самит „седморке“, али да се није разматрала тема повратка у Г8. Самит Г7 биће одржан од 10. до 12. јуна у Сједињеним Америчким Државама.

Раније је Трамп обећао да ће позвати председника Русије Владимира Путина на Самит Г7 2020. године, који ће бити одржан у Сједињеним Америчким Државама. Амерички лидер је више пута изјавио да сматра да има смисла разговарати са Русијом о многим међународним питањима.

Касније је француски председник Емануел Макрон изјавио да лидери земаља-чланица Г7 током самита нису успели да постигну консензус о позиву Русији у клуб. Немачка канцеларка Ангела Меркел повезала је питање обнављања формата Г8 са напретком у решавању украјинске кризе.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала