Порошенкови сарадници оптужени за крађу 1,5 милијарди долара

© Sputnik / Стрингер / Уђи у базу фотографијаБивши украјински председник Петро Порошенко
Бивши украјински председник Петро Порошенко - Sputnik Србија
Пратите нас
Амерички бизнисмен украјинског порекла, саветник председника САД Сем Кислин, изјавио је да су средства добијена одузимањем имовине сарадника бившег украјинског лидера Виктора Јануковича била незаконито раздељена међу представницима власти током председничког мандата Петра Порошенка.

„Наводно су Ппорошенко и Луценко одузели 1,5 милијарди долара Јануковичевог новца… Причам како је било, тамо није било Јануковичевог новца. Дошли су и узели новац других људи, не Јануковичев“, рекао је Кислин на конференцији за медије у Кијеву.

Новац је требало да буде пренет у државни буџет, али Кислин тврди да се то није догодило.

Кислин је навео, позивајући се на документе којима располаже, да је 503 милиона долара додељено Порошенку преко бившег првог заменика секретара Савета за националну безбедност и одбрану Украјине Олега Глатковског, који се раније презивао Свинарчук.

Још 300 милиона долара додељено је бившем главном тужиоцу Јурију Луценку, а 20 милиона пренето је на „корупционе рачуне“ бившег секретара Савета за безбедност и одбрану Украјине Александра Турчинова, додао је Кислин.

После државног преврата у Украјини у фебруару 2014. године, током председничког мандата Петра Порошенка, кијевске власти су хтеле да подигну оптужнице против Јануковича и других бивших чиновника. Против њих се воде кривичне истраге, пре свега у вези с отимањем државне имовине, финансијским махинацијама и злоупотребама службеног положаја.

Многи бивши руководоци Украјине су због опасности од политичког прогона били принуђени да напусте земљу.

Раније је Луценко у више наврата изјавио да је Јанукович наводно „украо од Украјине 40 милијарди долара“, што се може упоредити с годишњим буџетом те земље.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала