Русија направила прецизну мапу руске границе арктичке плоче

© Sputnik / Павел Львов / Уђи у базу фотографијаСеверно ледени океан
Северно ледени океан - Sputnik Србија
Пратите нас
Стручњаци Министарства одбране Русије направили су електронску мапу високе прецизности која представља основу за спољну границу континенталне плоче Руске Федерације у Северном леденом океану.

Главни командант Војно-морнаричке флоте Русије Николај Јевменов рекао је, наступајући на затвореном делу седнице Морског колегијума при Влади Русије, да су стручњаци Управе за навигацију и океанографију Министарства одбране Русије и Централне картографске делатности Војно-морнаричке флоте Русије направили дигиталну базу батиметричких података о централном делу Арктичког басена.

„Добијени материјал омогућио нам је да направимо прегледан и детаљан модел рељефа дна у контексту руског захтева за дефинисање границе континенталне плоче. Јединствени картографски производ, створен на основу дигиталне базе батиметричких података, јесте електронска батиметричка карта, чије размере омогућавају да се с високом прецизношћу издвоје, класификују и утврде основне карактеристике форми подводног рељефа, као што су континентална плоча, континентални нагиб, подножје континенталног нагиба“, рекао је Јевменов.

Он је додао да су током комплексних истраживања у Северном леденом океану 2019. године „коришћени најсавременији комплекси и системи који омогућавају добијање података, који су у потпуности усклађени са захтевима комисије за границе континенталне плоче“.

Русија је 2001. године објавила да претендује на део плоче богат угљоводоницима, у оквиру којег се налазе Ломоносовљев гребен и Мендељејевљево узвишење, али је њен захтев одбијен због недостатка геолошких информација.

Нове експедиције на Северни пол, геолошка и геофизичка истраживања у Северном леденом океану за изучавање геолошке природе Мендељејевљевог узвишења и Ломоносовљевог гребена и батиметричко снимање трајале су дуже од десет година.

Процењено је да се ту налазе залихе од око 4,9 милијарди тона угљоводоничног горива. Према Конвенцији УН о морском праву, за проширење плоче је неопходно доказати континенталну природу геолошких структура на дну океана.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала